elder, da-mi voie sa nu fiu de acord. noi ii PUTEM face sa nu fie chiar atat de dependenti...daca il tii in padoc si ii dai buan ziua si o cana de boabe la 4 dupa amiaza ...
Un caine de curte trebuie sa fie mai putin dependent de stapan (si va fi) decat unul de apartament. Nu toti cainii pot sta 6 ore/zi cu stapanii, si te rog sa ma contrazici daca poti sa-mi demonstrezi ca asta este "reteta" dupa care se cresteau cainii acum 100 de ani (si ca aveau caini mai "slabi" atunci). Ca eu din cate stiu stateau in batatura, si nu in casa omului. Si nu sufereau de anxietati s.c.l. Nu vorbea nimeni despre extrema pe care o mentionezi tu aici - da, asa viata nu i-as da cainelui.
Mi-am trecut cainele de la regimul de viata de apartament la casa, si in cateva saptamani cainele (acum luni), desi avea si inainte parte de miscare, pot sa-ti spun ca este de nerecunoscut. Mi-au zis-o si altii, ca ziceam eu ca-s paranoic. Mi-au zis si altii care cresc caini in curte ca au vazut diferenta intre dogi crescuti in casa si altii obisnuiti cu alte conditii de viata - este in beneficiul cainelui. Nici o problema de sanatate, desi a prins si frig destul inainte sa termin cusca, dormea pe niste carpe cat toate zilele in magazie. Mi-a spus veterinarul ca in primul rand cainele are nevoie de mine, si dup-aia de altele cu care a fost obisnuit, ca se va adapta din mers. Am crezut ca va fi mai greu, ei bine nu este. Singura problema pe care o am este ca da, cainele este PREA atasat de mine - dar facem progrese si-n aceasta directie.
Nu stiu cum sa-ti spun - cainele se face mai dur, mai "rugged", fiindca ala este locul LUI. Muschii ies altfel in relief, e adevarat ca am prins si perioada cand se mai "implineste", dar iti spun, au alt tonus etc. intr-o perioada foarte scurta de timp. Per ansamblu vad un caine mai tare, mai sanatos.
Am facut o cusca cu strat dublu de lemn plus ampora de 5 cm intre, e suficient de cald sa dorm si eu acolo. Poate bea apa din galeata, nu neaparat din castron - in ultimul, si-asa ar ingheta apa...Primeste mancare, primeste atentie, ne plimbam, ne fugarim...nu as mai baga cainele in casa decat sub nu stiu ce conditii care m-ar putea obliga.
si iti spun de ce..perceptia unui neamt despre un caine e cam asa:
cainele ma apara, ma ajuta, etc...dar nu imi permit sa am un caine tampit , care POATE sa greseasca si sa omoare pe cineva din nimic... pt ca am lege, societate, etc...
Da' hotaraste-te odata...ba zici ca sunt cainii nemtesti "prea moi", ba ca aia buni de lucru "sunte instabili". Asta e a treia varianta pe care o aud...
Daca n-ai cunoscut nici un rottweiler echilibrat imi pare rau.
Bine ca au stiut sa interzica pitbulii si alte rase, cu englezii in frunte. Dar nu pe ale lor. Englezii ba inca si pe alea ale lor, si acum se dau de ceasul mortii ca mai-mai sa descopere si ei ca de fapt Irish Staffordshire Terrier-ul (nerecunoscut ca rasa, desigur) e tot una cu pitbull-ul...Cu toate astea, exista canise de bulldogi americani in UK...suciti mai is si oamenii astia.