American Pit Bull Terrier

Discutii despre alte rase decit cele de mai sus

Moderators: Indio, sersoft, the_elder

American Pit Bull Terrier

Postby dasseba04 on Sat Dec 30, 2006 1:15 am

Istoric


Pentru a furniza o istorie completa a acestei rase trebuie sa ne intoarcem in sec. 19, inainte de existenta incrucisarii intre bulldog si terrier. Incrucisarea intre bulldog si terrier a rezultat in Staffordshire Terrier, care era numit la inceput Ciinele Bull si Terrier, Jumatate Jumatate (Half and Half) si de asemenea Dog Pit sau Pit Bullterrier.

Mai tirziu, a devenit cunoscut in Anglia sub numele de Staffordshire Bullterrier si este ciinele de la care au pornit rasele AS si APBT. Pina in prima parte a sec. 19, Bulldogul a fost crescut in Anglia pentru asa numita haituire a taurilor. Acesta era un sport crud in care un taur priponit, adus la piata pentru sacrificare, era atacat de bulldogi, in ideea ca astfel se producea o fragezire a carnii sale, inainte de sacrificare.

Aceasta ipoteza nu avea nici o baza reala si nu servea decit scopului de a umple buzunarele celor care antrenau ciinii pentru aceste lupte sadice. In timpul acestor lupte ciinele ataca vita, incercind sa evite copitele si coarnele sale, agata cite o ureche sau nasul, pina cind animalul se prabusea din cauza epuizarii sau a lipsei de oxigen. Multi dintre ciini erau zdrobiti de copite, de coarne, aruncati in aer alegindu-se cu oase rupte. Pe ansamblu, si ciinii si vitele aveau de suferit. Fiecare clasa sociala, de la oamenii simpli pina la nobilime aprecia aceste spectacole, ca pe un mijloc de a uita violenta si bolile din viata de zi cu zi.

Publicul a fortat insa Parlamentul sa interzica aceste lupte in 1835. Dupa ce aceste lupte au fost interzise, crescatorii de ciini care apreciau indrazneala, curajul si tenacitatea acestor ciini si-au indreptat atentia catre luptele intre ciini. Ei au inceput cu bulldogul, l-au incrucisat cu terrierul pentru spiritul de lupta si au produs Bull Terrierul, un ciine care le-a satisfacut toate asteptarile. El a fost crescut pentru agresivitatea fata de alti ciini, curaj, suportabilitate inalta fata de durere, coagulare rapida a singelui in situatia cind e ranit, dorinta de lupta pina la sfirsit si o mare afectiune pentru oameni.

Aceste insusiri au fost exploatate de om si acesti ciini au fost incurajati sa lupte unii impotriva altora in lupte organizate special. Rezultatul acestor meciuri depindea de miza pusa in joc. Citeodata lupta tinea pina cind unul din ciini era impins afara din spatiul de lupta, iar uneori pina cind unul dintre ciini murea. In orice caz, acesta e un exemplu de felul in care omul abuzeaza de cadoul pe care il reprezinta un ciine loial, lasind aceste animale sa sufere rani in scopul de a cistiga aprecierea stapinilor lor.

Un fapt interesant este acela ca, crescatorii originari considerau ca un atribut absolut necesar era devotamentul pentru oameni. Daca un pitbull musca sau era agresiv fata de un om, el era ucis imediat. Aceasta a condus la personalitatea prietenoasa a rasei si a evitat posibilitatea ca ea sa devina un pericol pentru om. Acesti ciini au ajuns in America pe la 1870, in rolul de ciini de ferma sau de frontiera. Ei au excelat in serviciul umanitatii si curind si-au cistigat reputatia unuia dintre cei mai buni ciini pe care i-a avut omul.

Stubby

Pentru a-i imbunatati utilitatea, crescatorii au inceput sa faca selectii in vederea obtinerii unui ciine mai mare. Acesti ciini au devenit experti in tot ceea ce
s-a dorit sa li se insufle: supraveghere, protectia septelului, indepartarea daunatorilor, tractarea greutatilor, paza si companion al familiei. Lucrurile au mers bine pentru aceasta rasa, deoarece a fost iubit si respectat ca un adevarat membru al familiei si un ciine fara greseala. In cele din urma acesti ciini au primit nume ca Pit Dog, Pit Bull Terrier, American Bull Terrier si chiar Yankee Terrier. United Kennel Club a recunoscut in 1898 ciinele Bull si Terrier ca American Pit Bull Terrier.


Nipper

Fabricantul de incaltaminte Buster Brown a pus o mascota, in fiecare pantof, cu imaginea lui Tige, un APBT, pentru a-si imbunatati imaginea de pantof solid, rezistent. RCA l-a folosit pe Nipper, un pit bull de origine necunoscuta, pentru a ilustra claritatea sunetului furnizat de fonografele sale, aratind un pit bull care credea ca aude chiar vocea stapinului sau, si nu o inregistrare. Rasa a fost de asemenea folosita pentru a ilustra neutralitatea fara frica a Americii in 1914, rezistenta blugilor Levi si ca reprezentind "o aparatoare a vechii glorii". In 1917, serg. Stubby, un pit bull cu descendenta necunoscuta a devenit erou de razboi pentru salvarea citorva soldati si capturarea unui spion german, in timp ce servea la datorie in transeele din Franta in cadrul Diviziei 26 Yankee.

Apoi, peste douazeci de ani, un Pit bull solid, alb, avind o pata pe un ochi, numit Petey a devenit cunoscut jucind alaturi de trupa de copii "The little Rascals". APBT era acum o efigie internationala, reprezentind America. Popularitatea ciinelui era la nivelul cel mai inalt si oamenii vedeau in el animalul puternic si simpatic care este. AKC a evitat rasele numite "pit bulli" pina in 1936, cind a recunoscut APBT sub numele de ST, numit astfel dupa minerii din Staffordshire, Anglia, care au avut un rol important in dezvoltarea rasei originale britanice, de lupta. La inceput, 50 de ST au fost acceptati in AKC.

Unul dintre ciinii originari a fost nimeni altul decit faimosul Petey, din trupa "Little Rascals". In 1972 numele a fost schimbat in American Staffordshire Terrier pentru a se face deosebirea fata de Staffordshire Bull Terrier of England, stramosul ciinilor americani, care a fost recunoscut de AKC in 1974. Versiunea engleza a ciinelui este inalta de 14-17 inches la umeri si cintareste pina la 45 pounds. Varul american are 18-19 inches la umeri si cintareste pina la 80 pounds. APBT al UKC are, ca femela, 30-60 pounds.
Little Rascals

De la acceptarea in AKC, rasa AS a fost dezvoltata separat de APBT. Aceasta a dat nastere la doua rase diferite. Aceasta poate crea confuzie, asa ca permiteti-mi sa va explic. AKC nu recunoaste Pit Bull terrierul ca pe o rasa pura. Singurii bull terrieri recunoscuti de AKC sunt Staffordshire Bull Terrier si American Staffordshire Terrier. Pe de alta parte, UKC recunoaste American Staffordshire Terrier al AKC ca pe un American Pit Bull Terrier si permite inregistrarea la UKC. Neclar? Da. Acest subiect este sursa multor dispute, dar oricit as incerca in aceasta pagina de web sa evit controversele, fiti sigur ca voi jigni pe cineva.

Astazi AST si APBT sunt minunati ciini de familie, capabili sa faca tot ce le cer stapinii lor. Este rusinos ca oamenii inca mai folosesc acesti ciini pentru lupte si alte sarcini agresive. Neglijarea si antrenamentul defectuos au reprezentat cauza multor daune la adresa reputatiei acestei rase si au avut ca rezultat moartea si mutilarea multor oameni. Exista acum pe plan mondial o miscare tot mai puternica in favoarea imbunatatirii calitatii de posesor al acestei rase si a educarii oamenilor in spiritul adevaratelor valori pe care le poseda aceste creaturi ca tovarasi ai oamenilor.

Rasa are o lunga istorie ca un ciine al omului obisnuit, si pe aceasta baza s-au dezvoltat cele doua rase. De-a lungul istoriei omul a depins de ciinele sau din multe puncte de vedere: protectie, vinatoare si, cel mai important, prietenie. Aceasta rasa a prezentat cel mai inalt grad de servicii aduse omului, totusi omul l-a etichetat drept o bestie criminala si vicioasa, a carui singura rasplata pentru sacrificiul sau ar trebui sa fie pedeapsa si moartea.

Ce mult le place oamenilor sa ia de-a gata ceea ce au si sa se razbune pe creaturile care ii servesc cel mai bine.

StandardExperienta in ceea ce priveste ciinii, caii, atletii, porcii si pasarile arata faptul ca pentru tot ceea ce traieste si respira exista o armata de experti care sa-ti spuna cum ar trebui sa arate acel lucru particular.

Unei mari parti a acestor experti pare sa le lipseasca abilitatea de a distinge calitativ un atribut fizic de altul. Multi isi iau ca baza de comparatie un animal pe care il iubesc si construiesc un standard care sa i se potriveasca, insa doar citiva se remarca intr-adevar prin cunoasterea dimensiunilor fizice care functioneaza cel mai bine.

Aceste persoane, ale caror opinii cu privire la conformare au trecut testul timpului, vin fara exceptie din rindul profesionistilor, care folosesc animalele pentru a face bani. Exista vacari care se pot uita la 200 de vite pentru a le alege pe cele zece care sunt cele mai bune, numai uitindu-se la conformatia lor. Un an mai tirziu acele vite produc mai mult profit decit suratele lor cu o conformatie mai putin buna. Oamenii care se ocupa de cursele de cai sunt cei mai mari experti in conformatie pe care-i puteti intilni. Toti apreciaza aceleasi calitati de baza la un cal si, desi ei sustin ca acestea difera, diferentele sunt minore.

Ca dovada uitati-va la licitatia anuala cind se expune un minz cu o conformatie buna si comparati pretul oferit pentru el cu acela oferit pentru un minz la fel de bine hranit, dar cu defecte de conformatie. Vacarii si proprietarii de cai experimentati judeca conformatia in functie de ceea ce are de facut animalul. Vacarii stiu din experienta ca vor pierde bani hranind vite cu greabanul ingust, cu spatele scobit si cu picioarele lungi. Cei care se ocupa de cai stiu ca acei cai cu talia mica si picioare strimbe vor trece rareori primii linia de sosire si de asta depinde cistigul.

Banii nu-ti dau o judeacata buna, dar e necesara o judecata buna sa te tii de ei. Puteti fi siguri ca cineva care se ocupa de multa vreme de vite, cai sau Pit Bulli, intr-un mod profesional, a exersat o judecata buna.

Profesionistii cauta un animal care poate sa-si duca treaba la bun sfirsit. Amatorii, neavind nici o posibilitate de a-si testa teoriile, sfirsesc prin a-si hrani imaginatia.

Asa ca haideti sa trecem la stabilirea unei conformatii standard pentru Pitbull Terrier-ul american. Daca suntem pe cale de a fi fortati de legile si standardele sociale actuale sa crestem ciini mai mult pentru aspect decit pentru performanta, sa luam totusi in considerare ceea ce trebuia sa faca Pit Bull-ul, aceasta fiind in interesul prezervarii celui mai extraordinar animal creat vreodata de om. Existenta lui azi nu se datoreaza faptului ca a fost crescut doar pentru rezistenta; el nu a fost crescut doar pentru putere. De asemenea nu a fost crescut doar pentru inteligenta, loialitatea, indrazneala sa, pentru ochii rotunzi, urechile roz, nasul rosu sau inclinatia sa de a salva copiii din calea trenului. El a fost crescut pentru a cistiga. El a fost dezvoltat pentru competitia sportiva.

Organizatorii de lupte profesioniste au facut din el ceea ce este acum; ei l-au imbunatatit, iar acum cind au disparut, adevaratul Pit Bull Terrier va dispare treptat. Ceea ce vom avea este ceva ce amatorii au pastrat, amintindu-ne doar de gladiatorii din vechime.

Noroc cu amatorii; luptele profesioniste de ciini reprezinta o ocupatie care moare rapid. Prezervarea acestui mare atlet care a fost crescut pentru a merge la razboi va cadea in sarcina amatorilor. Asa ca sa ne uitam la profesia ciinelui pentru stabilirea standardului nostru, astfel incit nepotii nostri macar sa poata vedea o reproducere fizica autentica a unui ciine de lupta.

Daca pornim de la premisa conform careia conformatia ar trebui sa reflecte idealul pentru folosirea ciinelui si ca acest ciine in particular era facut sa cistige o lupta, ajungem in mod natural la intrebarea, ce-i trebuia ca sa cistige ?

Majoritatea celor care si-au bazat judecata pe bani cistigati cu greu vor fi de acord intr-o masura mai mare sau mai mica cu cele ce urmeaza.

1. rezistenta

2. agresivitate

3. vitalitate

4. abilitate de lupta

5. abilitate de a musca

black jack Luati nota de faptul ca numai una din aceste calitati, abilitatea de lupta, este direct legata de conformatie. Vitalitatea poata fi datorata partial conformatiei, dar se bazeaza probabil la fel de mult pe eficienta mostenita a inimii si a sistemului circulator. Unii par sa creada ca forma capului determina o muscatura puternica dar, in practica, se pare ca mai sunt implicati o multime de alti factori.
Earl Tudor spunea ca marele Black Jack, care a omorit 4 oponenti in 7 lupte cu miza financiara mare, musca tare pentru ca vroia sa muste tare. Acest lucru aproape ca rezuma totul. Ciinii care musca bine o fac indiferent de forma capului. Atunci cind vorbim de conformatie, de fapt, ne referim la un singur lucru, abilitatea in lupta. Acesta e motivul pentru care Pit Bull-ul difera asa de mult din punct de vedere al conformatiei. Stilul sau de lupta in sine nu era asa de important ca suma totala a rezistentei, agresivitatii, muscaturii si vitalitatii, care nu sunt nici una legata direct de conformatie.

Orice organizator de lupte de moda veche v-ar fi spus: Daca aveti o lupta in care e implicat un ciine care arata bine, merita sa pariati. As putea adauga: Daca stie si sa muste ipotecati-va a doua oara casa si duceti-l la o conventie. Cu alte cuvinte, nu va preocupati niciodata de felul cum arata.

Totusi, oameni mai inteligenti ca mine au spus ca singurii ciini care nu se descurca in lupta sunt cei morti. De asemenea, in anumite conditii, majoritatea ciinilor renunta. Cred ca este o mare doza de adevar in asta, si pentru a reitera ideea conform careia conformatia este importanta, amintiti-va ca abilitatea in lupta si conformatia sunt foarte strins legate si de obicei ciinele care renunta este acela care a ajuns jos. Este greu de oprit chiar si cea mai ordinara potaie daca poate sa ramina in picioare. Ciinele, caruia muschii si structura osoasa nu-i permit sa lupte de la egal la egal, are nevoie de mult mai multe alte insusiri complementare pentru a putea cistiga. El are mereu un handicap de recuperat. Cariera sa este scurta deoarece fiecare lupta il solicita asa de mult. Prin urmare, cred ca abilitatea de a lupta (si prin urmare conformatia) este un ingredient foarte important in cazul unui ciine de lupta.

Standardul nostru de conformatie nu se poate baza pe imaginea despre un ciine de lupta pe care o are cineva care n-a vazut niciodata o lupta, dar trebuie sa se bazeze pe acele atribute fizice care se pot vedea la ciinii pit-bull cistigatori.


Conformatia Pit Bull Terrier-ului american


Intii uitati-va la profilul general al ciinelui. In cazul ideal el ar trebui sa fie patrat atunci cind e privit din profil. Aceasta inseamna ca distanta de la umar la sold sa fie egala cu distanta de la partea superioara a umarului pina la pamint. Un astfel de ciine va domina si va avea o pirghie optima in raport cu greutatea sa. Aceasta inseamna ca, stind normal cu partea mijlocie a piciorului dinapoi putin inapoia soldului, baza ciinelui (acolo unde sunt picioarele) va fi ceva mai lunga decit inaltimea sa. Folosirea soldului si umarului ca repere orientative il va ajuta pe privitor sa nu se lase pacalit de modul in care sta ciinele.

Raportul dintre inaltime si greutate este critic. Deoarece ciinii introdusi intr-o lupta au greutati aproape egale, cu cit e mai greu ciinele pe care il aveti, cu atit sansele dumneavoastra sunt mai mari. Totusi, ciinii scunzi cu corp lung, umeri grei si picioare groase vor pierde, de regula, in fata ciinilor mai inalti si mai bataiosi.

De obicei, natura binecuvinteaza un ciine inalt si sprinten cu un git destul de lung, ceea ce reprezinta un avantaj deosebit, deoarece ii permite sa apuce o incheietura atunci cind adversarul sau i-a apucat piciorul din fata, sa apuce o ureche pentru a tine la distanta un adversar cu gitul mai scurt, sau sa-si apuce de piept adversarul atunci cind acesta incearca sa-l tina la distanta. Gitul trebuie sa fie foarte musculos pina la baza craniului.

In al doilea rind, uitati-va la partea din spate. Aceasta este partea motrice a oricarui animal cu patru picioare. Un bulldog isi indeplineste 80% din munca cu ajutorul soldurilor si picioarelor din spate.

Un sold lung, inclinat este cel mai important. Prin lungimea sa deosebita, el asigura pirghia pentru femur sau osul coapsei. Un sold lung va conferi ciinelui un aspect putin cocirjat. De aici "coada joasa" despre care se vorbeste asa de mult.

Soldul trebuie sa fie lat. Un sold lat duce cu el un muschi lat si permite o suprafata mare pentru atasarea muschilor gluteali si ai bicepsilor, cei mai mari tractori implicati in trenul de forta.

Femurul ar trebui sa fie mai scurt decit tibia, sau decit osul inferior al piciorului. Aceasta inseamna ca incheietura va fi in treimea superioara a piciorului posterior. Nu este neobisnuit sa vedem ciini cu incheietura joasa. Ei sunt de obicei impresionant de musculosi datorita unui femur al bicepsului mai mare, dar sunt surprinzator de slabi si lenti pe picioarele din spate, datorita pierderii efectului de pirghie datorat pulpei lungi. Un femur scurt si o tibie lunga inseamna de obicei o incheietura bine curbata, care duce la o parte mijlocie a piciorului dinapoi bine curbata. Acest din urma element reprezinta un aspect cu adevarat critic al abilitatii de lupta. Cind un ciine se gaseste in situatia de a fi tras inapoi, el trebuie sa se bazeze pe flexibilitatea naturala a incheieturii, pentru a-si putea controla miscarile. Ciinii cu partea mijlocie a piciorului dreapta sau dublu articulata ca la ciinii Dibo, vor lupta bine atita timp cit vor putea fi sustinuti de puterea muschilor, insa impinsi, isi vor epuiza forta, si mai devreme sau mai tirziu isi vor pierde abilitatea de lupta.

In al treilea rind, uitati-va la partea din fata. Ciinele ar trebui sa aiba un torace adinc, elastic sus, dar ascutit jos. Un piept adinc si elipsoidal, aproape ingust este de preferat unuia rotund. Toracele adaposteste plaminii care nu sunt rezervoare, ci pompe. Coastele sunt precum o cabina. Eficienta lor este legata de diferenta de volum dintre contractie si expansiune. Un piept rotund, in afara de faptul ca suporta o greutate mai mare in raport cu inaltimea, reprezinta o pompa de aer cu o cursa mai mica. El trebuie sa inspire mai mult aer pentru a acumula acelasi volum de aer. Adincimea toracelui confera mai mult loc pentru plamini mari.

Umerii trebuie sa fie ceva mai lati decit toracele la a opta coasta. Un umar prea ingust nu suporta o musculatura adecvata, dar daca e prea lat, ciinele este lent si adauga o greutate care nu este necesara. Omoplatul trebuie sa prezinte un unghi de 45 de grade sau mai putin fata de pamint si trebuie sa fie lat si plat. Osul umarului trebuie sa fie la un unghi egal in directia opusa si suficient de lung, astfel incit cotul sa fie situat sub nivelul de jos al cutiei toracice. Coatele trebuie sa fie intinse, osul umarului miscindu-se aproape paralel cu sira spinarii; nu precum coatele care dau o infatisare de "bulldog englez". Acest tip de umeri este mai usor de dizlocat sau de rupt.

Antebratul trebuie sa fie doar putin mai lung decit osul umarului, greu si solid, cam de doua ori mai gros decit oasele metatarsiale. Picioarele din fata si umerii trebuie sa fie capabile sa sustina un atac furibund astfel incit greutatea poate fi un avantaj aici.

Raportul dintre picioarele din fata si din spate trebuie sa fie, la prima vedere, acela intre o parte din fata puternica si un spate delicat. Aceasta deoarece la un ciine atletic oasele metatarsiale, partea de jos a tibiei trebuie sa fie usoare, fine si elastice. Picioarele din fata trebuie sa fie grele si sa arate solid. Observatorul experimentat va remarca soldul si spatele late si pulpele puternice, care fac ca partea din spate sa fie foarte musculoasa.

Capul variaza la ciinii Pit-bull din zilele noastre mai mult decit orice alta parte a corpului, probabil deoarece conformatia sa are cea mai mica legatura cu succesul in lupta. Totusi, sunt citeva insusiri care par sa fie avantajoase. Mai intii este vorba de gabarit. Un cap prea mare suporta o greutate prea mare si reduce sansele de cistig in lupta cu un ciine mai mare. Un cap prea mic este vulnerabil in fata unui ciine care ataca nasul si este foarte usor de scuturat de un ciine care ataca urechile.

La un ciine bine proportionat capul va reprezenta aprox. 2/3 din latimea umerilor si va fi la obraji cu 25% mai lat decit gitul la baza craniului. De la spatele capului pina la stop trebuie sa fie aceeasi distanta ca de la stop la virful nasului. Puntea nasului trebuie sa fie bine dezvoltata, ceea ce va face ca suprafata de sub ochi sa fie mai mare decit capul la baza ochilor. Distanta de la partea de sus a capului la partea inferioara a falcilor este importanta. Falca este inchisa de muschiul fosal temporal exercitind presiune asupra procesului coronoid. Cu cit e mai lat capul in acest punct (adica intre arcul zigomatic si procesul unghiular al partii inferioare a falcii), cu atit e mai probabil ca ciinele sa aiba avantajul unei pirghii bune la inchiderea falcii si de asemenea la mentinerea ei inchisa. Un bot drept, ca o cutie, si o mandibula bine dezvoltata nu vor avea de a face cu puterea de muscare, dar vor suporta mai bine atacul. Ciinii "buzati" se agata tot timpul in cursul luptei, ceea ce este in dezavantajul lor. Dintii trebuie sa se intilneasca in fata, dar si mai important, caninii sau coltii trebuie sa gliseze usor, cei de sus in spatele celor de jos, atunci cind gura este inchisa.

Ochii trebuie sa fie eliptici vazuti din fata si triunghiulari vazuti din lateral, mici si bine conturati.

In general un astfel de cap va avea forma de pana vazut de sus sau din lateral si rotund vazut din fata.

Pielea trebuie sa fie groasa si larga, dar nu in falduri. Trebuie sa stea intinsa pe ciine, cu exceptia zonei din jurul gitului si a pieptului. Aici pielea ar trebui sa fie suficient de larga pentru a prezenta falduri verticale, chiar si la un ciine bine proportionat.

Pozitia cozii este foarte importanta. Ea trebuie sa fie joasa. Trebuie sa fie lunga pina la partea mijlocie a piciorului dinapoi, groasa la baza si ascutita la sfirsit, si trebuie sa atirne ca un miner de pompa atunci cind e relaxata.

Labele trebuie sa fie mici, mersul ciinelui trebuie sa fie usor si sprinten.

Multe din cele de mai sus sunt legate de conformatia scheletului ciinelui. Atunci cind ne uitam la muschi din punctul de vedere al crescatorilor, este mult mai important sa ne uitam la conformatia genetica a musculaturii decit la aceea datorata intretinerii. Un ciine puternic datorita fondului lui genetic poate fi un cistigator chiar si in miinile unui antrenor nepriceput, dar un ciine cu un fond genetic slab are nevoie de un bun organizator ca sa cistige. Intretinerea nu-l va putea ajuta prea mult.

Ginditi-va la oase ca la pirghii avind articulatiile ca puncte de sprijin, iar muschiul aplicat pe pirghie e cu atit mai eficient cu cit se afla mai departe de articulatie. Muschii ar trebui sa fie lungi, avind punctele de atasare adinc in jos pe oase, mult dupa articulatie. Ciinii cu muschi scurti au o infatisare impresionanta dar nu sunt atletici. Valoarea puterii musculare rezida in capacitatea sa de a se contracta. Cu cit e mai mare diferenta dintre starea sa de relaxare si starea sa de contractare, cu atit mai mare este puterea.

Blana ciinelui poate avea orice culoare si orice combinatie de culori. Ar trebui sa fie scurta si zbirlita. Luciul blanii reflecta de obicei sanatatea ciinelui si este importanta pentru un ciine Pit Bull atletic.

Mai presus de toate, Pit Bull Terrier-ul american este un atlet multilateral. Corpul sau trebuie sa furnizeze viteza, putere, agilitate si vitalitate. El trebuie sa fie echilibrat in toate directiile. Prea mult dintr-o insusire il lipseste de alta. El nu este un model format pe baza specialistilor. In forma sa cistigatoare, el este o masina de lupta - un obiect al frumusetii.

In aprecierea Pit Bull Terrier-ului american ciinele ideal ar obtine 100 de puncte. Distributia ar fi dupa cum urmeaza.


Infatisare generala: 20 puncte

raport inaltime/greutate
forma generala a corpului
sanatatea ciinelui


Atitudinea ciinelui: 10 puncte

agresivitate


Capul si gitul: 15puncte

dintii
ochii
marimea si forma capului/gitului


Partea din fata a ciinelui: 20 puncte

coaste
umeri
piept
picioare din fata


Coada si blana: 5puncte

lungime si forma a cozii
luciu/lungime a blanii


Partea din spate a ciinelui: 30 puncte

sale
incheieturi
partea mijlocie a picioarelor dinapoi
picioarele si labele din spate
pozitia coziiSfaturiCainii din rasa pitbull sunt in general extrem de prietenosi si nu ataca oamenii. Acest lucru este valabil de cele mai multe ori chiar si in cazul cainilor care nu au beneficiat de o socializare corespunzatoare, lucru care nu prea ramane valabil la cainii din alte rase. Cu toate acestea, e bine sa nu va asumati nici un risc. Inca de la o varsta frageda, ar trebui sa incurajati prietenii, strainii si copiii de toate varstele sa se joace cu puiul.
Clemmons' Supa Girl
Incercati sa-l cresteti astfel incat sa asocieze orice intalnire cu oamenii ca pe ceva foarte pozitiv. Plimbati-l prin zone foarte aglomerate pentru a-l obisnui si cu prezenta multor oameni. Pana recent, in istoria rasei, agresivitatea fata de oameni a fost tinuta sub control printr-o practica destul de brutala. Practic, orice caine care incerca sa muste un om era impuscat pe loc, nu capata o a doua sansa. Tocmai de aceea, la cainii pitbull de rasa pura, mai degraba ai probleme cu ei incercand sa-i convingi sa nu linga orice persoana care le iese in cale.

Totusi, ca la toate rasele de caini, se intampla ocazional sa existe si exemplare agresive la om, de cele mai multe ori fiind cazul cainilor obtinuti de crescatori nepriceputi (dar nu intotdeauna). Sa detii un astfel de caine este un lucru foarte dificil. Exista cativa factori care cauzeaza agresivitatea cainilor fata de oameni. Uneori, problema vine din comportamentul prea dominant al animalului, lucru care poate fi inlaturat printr-un dresaj corespunzator, daca stapanul reuseste sa se impuna. In orice caz, la primul semn de agresiune de acest gen, este bine sa cautati ajutorul unui specialist, eventual al unei persoane familiarizate deja cu rasa. Iar daca problema nu poate fi inlaturata, pentru bine vostru si al vecinilor vostri, nu ezitati sa eutanasiati cainele, daca este absolut necesar.

La acesti caini, o problema mult mai mare decat agresiunea fata de oameni este agresiunea fata de semenii lor. Daca doriti sa puteti iesi cu cainele in locuri unde exista si alti caini, trebuie neaparat sa incepeti socializarea inca de la o varsta foarte frageda. Socializarea cu alti caini este un lucru important pentru orice rasa, dar pentru pitbull este un lucru crucial. Nu toti cainii din aceasta rasa sunt inclinati catre agresivitatea fata de alti caini, dar cei mai multi sunt.
Georgia Tom's Ch Huck
Socializarea timpurie nu este o garantie impotriva aparitiei agresivitatii fata de caini, dar, combinata cu un dresaj disciplinar serios, de cele mai multe ori poate suprima tendinta nativa a cainelui de a lupta cu alti caini. Amintim ca socializarea cu alti caini trebuie inceputa de cand ati luat puiul.

Incercati sa gasiti alti pui si caini adulti care sa nu fie agresivi si mergeti cu puiul sa se joace cu acestia, daca se poate in fiecare zi. Ca si oamenii, cainii sunt fiinte sociale. Sunt mai fericiti in compania semenilor lor. Si totusi, joaca cu ceilalti nu este in acest caz ceva cu care cainele se naste, ci se invata din experienta.

Ar trebui sa tineti totdeauna sub supraveghere puiul, cand se joaca. Joaca consta in doua activitati primare: imitarea luptei si imitarea comportamentului din timpul vanatorii. Pentru cineva care si-a luat caine pentru prima data, astfel de jocuri pot parea mai serioase decat sunt in realitate. Cainii se joaca destul de dur, se latra, se maraie, se musca. Uitati-va insa daca participantii la joaca schimba intre ei pozitiile, fiind pe rand cand dominanti, cand supusi. Acest lucru este un indicator sigur ca cei doi caini nu se vor lua la bataie, ci accepta regulile jocului.

O problema comuna la pitbulli este ca se joaca prea dur, nestiind nici ei acest lucru. Adesea isi sperie partenerii de joaca fara sa vrea. E ideal sa alegeti ca parteneri de joaca pentru pui caini cu temperament linistit, de talie mare. Daca puiul devine prea dur cu partenerul de joaca, certati-l si corectati-l, nemailasandu-l sa se joace. Amintiti-va ca un pui nu e un monstru, nu are cum sa-si raneasca serios partenerul de joaca.
Stepp's Gr Ch Angus
Perioada cruciala pentru socializare este aceea intre 8 si 16 saptamani. Daca asteptati pana atinge varsta de 6 luni inainte sa expuneti puiul contactului cu alti caini, s-ar putea sa fie prea tarziu pentru el si sa va treziti cu un caine pe care nu-l veti putea niciodata lasa fara lesa in parc. Socializarea nu poate intotdeauna sa previna agresivitatea unui pitbull fata de alti caini, dar daca nu il socializati, in mod sigur va veti lovi de aceasta problema.

In timpul procesului de socializare nu lasati niciodata cainele sa puna in pericol viata altui caine. Nu uitati ca adesea chiar si acei pitbulli foarte bine socializati tind sa devina agresivi fata de alti caini, de obicei intre varstele de 1 an si jumate si 3 ani.

Pentru a fi sigur ca nu se intampla nimic grav, orice proprietar de APBT ar trebui sa poarte asupra sa o "pana", sau breaking stick, pe care sa stie sa o foloseasca cum trebuie. De asemenea, odata ce va luati un pitbull, este bine de stiut ca exista posibilitatea ca acel caine sa trebuiasca tinut izolat de alti caini, oricat de atent l-ati socializa. Acesta este unul dintre inconvenientele detinerii unui caine din aceasta rasa.
Zw Buggsy
Ca si socializarea, este bine sa incepeti de foarte devreme un dresaj disciplinar. Este esential sa aveti cainele, cand va ajunge adult, sub control total. Impotriva credintei populare, dresajul nu va schimba cu nimic spiritul temerar al cainelui. Ca la orice alta rasa, un caine pitbull care nu este dresat si este lasat sa faca absolut ce vrea, va deveni nelinistit si confuz, pentru ca nu isi va cunoaste locul in haita, nestiind cine este seful (asta pentru ca orice caine asociaza familia in care traieste cu haita). Din acest motiv, si nu pentru ca le-ar fi foame, sunt nefericiti lupii singuratici si cainii pierduti. Din acest punct de vedere un APBT nu este diferit de un lup sau oricare alt caine.

Unul dintre miturile care au facut mult rau acestei rase este ca pitbullii necesita un alt fel de antrenament: "singura modalitate de a face un astfel de caine sa te asculte e sa-l bati cat poti de tare". Aceasta este o mare greseala, tocmai pentru ca orice pitbull, chiar si cel mai agresiv fata de alti caini, este un animal foarte sensibil. Un astfel de tratament nu duce decat la mai rau. Acesti caini iubesc alintarile si mangaierile si mai degraba asa veti obtine de la ei orice doriti.

La un moment dat, cand puiul va creste, va trebui sa-i alegeti o zgarda, eventual o zgarda de forta. Nu uitati ca acesti caini sunt cei mai insensibili la durere din cati exista, asa ca o zgarda normala s-ar putea dovedi insuficienta atunci cand veti dori sa-l corectati cu smucituri de lesa. Nu este insa recomandabil sa alegeti o zgarda strangulanta, pentru ca aceasta ar putea rani traheea cainelui, el nerealizand ca isi face rau.

Odata ce cainele este socializat si dresat asa cum trebuie nu exista nici o limita pentru el. Un pitbull poate face orice lucru pe care il poate face oricare alt caine, indiferent de rasa. Pitbullul este un caine foarte versatil si un atlet neobosit. In SUA foarte multe exemplare au castigat concursuri de dresaj, agility, urma, samd. Multi sunt foarte buni caini de vanatoare, pentru vanatul mare. Fiind crescuti pentru efort sustinut pot alerga ore in sir, asa ca sunt companioni excelenti pentru persoanele pasionate de drumetii pe munte sau plimbari lungi cu bicicleta. Multi pot sari incredibil de sus. Unii se urca chiar in copaci. Una dintre competitiile special concepute pentru aceasta rasa (in SUA doar) sunt cele de tractiune (weight pulling), organizate de ADBA (American Dog Breeders Association).
Boudreaux' Match Maker
Cainii pitbull nu numai ca iubesc efortul fizic, dar au nevoie de el. Un pitbull obosit este un pitbull fericit. Daca nu aveti timp sa-l scoateti in mod regulat, ar fi bine sa va luati alta rasa. Spatiul nu este o problema, nu aveti neaparata nevoie de o curte mare pentru a-l misca.
Un instrument foarte popular care poate oferi exercitiul necesar unui pitbull este banda rulanta, care nu ocupa prea mult loc si pe care un caine poate alerga o ora pe zi, pentru a fi tot timpul in forma. Un alt astfel de instrument este spring pole-ul, o piele de animal legata de o funie agata de creanga unui copac. Cu asa ceva unii caini se pot juca ore intregi.

Aveti mare grija sa nu va antrenati cainii cand sunt prea tineri si oasele inca mai cresc. Puii ar trebui lasati sa stabileasca ei nivelul de stres fizic cu care se simt confortabil. Iar folosirea intensa a unei bande rulante ar trebui sa inceapa abia dupa un an si jumatate sau chiar mai tarziu.

Cand doi caini se iau la bataie, cei mai multi oameni incep sa-i bata incercand sa-i determine sa se desparta. Altii toarna apa pe ei sau folosesc alt fel de metode. Nici una dintre acestea nu functioneaza in cazul unui pitbull. Cea mai buna si mai umana metoda de a desparti un pitbull este sa-i desfaci falcile cu un breaking stick (pana).
O astfel de unealta poate fi confectionata foarte usor dintr-un lemn tare sau alt material cu proprietati similare. Ar trebui sa aiba intre 5 si 10 cm latime si unul sau doi cm grosime si marginile rotunjite, pentru a nu rani babinele cainelui.

Daca doi pitbulli se iau la bataie, e nevoie de doi oameni pentru a-i desparti. Fiecare dintre cei doi vor prinde cate un caine de pielea de pe ceafa (nu de zgarda, pentru ca ar sufoca cainele). Cainii nu vor vrea sa se lase despartiti si vor strange priza si mai tare. Folositi asadar pana, la nivelul maselelor, si lucrati cu ea ca si cum ar fi o parghie, dar rotind-o usor de jos in sus, pana cand cainele isi desface maxilarele.

Daca unul dintre caini va fi desfacut inaintea celuilalt, este important sa-i tineti in gura pana, pentru a-l impiedica sa prinda din nou. Nu va faceti griji ca ati putea fi muscati, acest lucru nu se poate intampla daca acel caine este pitbull. Daca pitbullul dvs. s-a luat la bataie cu un caine dintr-o alta rasa, aveti grija sa nu intrati in raza lui de actiune, pentru ca este foarte posibil sa fiti muscat, alti caini nefiind atat de stabili emotional in astfel de situatii.
Prin urmare, incercati sa aveti intotdeauna in buzunar o pana cand iesiti cu cainele la plimbare; nu se stie niciodata cand se intampla un accident.

Acum, vreau sa fac un comentariu legat de mecanica modului in care lupta cainii. Absolut toti isi folosesc trenul posterior. Daca reusiti sa-i blocati picioarele din spate si zona renala, 75% din lupta s-a terminat. Imediat ce veti prinde spatele cainelui intre picioare o sa vedeti ca se potoleste instantaneu, parca ingheata. Apoi este foarte simplu sa-l apucati de pielea de pe ceafa si sa folositi pana.
Fat Bill Two Eyes ROM
Mi s-a intamplat de multe ori sa am accidente cu cainii mei si sa fiu nevoit sa-i despart cu o pana. Niciodata nu am fost muscat. Dar am fost muscat de cainii de alte rase, din cauza modului in care lupta. Asa ca nu uitati sa tineti bine de pielea de pe ceafa ca sa va puteti retrage odata cu tot cu caine, dupa ce i-ati despartit. Cu aceasta metoda dureaza exact 5 secunde sa separi doi caini care s-au luat la bataie in mod accidental. Este foarte simplu, fara bataie de cap, fara strigate, lovituri si galeti de apa care oricum nu folosesc la nimic.
Asadar, data viitoare cand va jucati cu cainele, uitati-va la dentitia lui. O sa vedeti un spatiu lipsit de dinti, inainte de masele. Acolo este locul unde va trebui sa introduceti capatul penei, daca va fi vreodata necesar. Puteti chiar sa experimentati asta, punandu-l sa prinda o carpa si despartindu-i apoi falcile cu pana. Astfel, data viitoare cand veti fi confruntati cu un accident, veti sti cum sa procedati fara sa mai pierdeti timpul.Mit&AdevarMIT: Cainii din rasa pitbull musca mai multi oameni decat cainii din orice alta rasa.

ADEVAR: Desi toata lumea este convinsa de adevarul afirmatiei de mai sus, nu exista prea multe statistici care sa demonstreze acest lucru. Dimpotriva, cele care exista infirma acest mit. In Farmers Branch, Texas, o localitate de langa Dallas, s-au notat cu acuratete atacurile cainilor asupra oamenilor, incepand din anul 1980. Intr-o perioada de 7 ani, pana in 1987, iata ce s-a constatat: dintr-un total de 1.593 de atacuri, doar 30 au fost ale unor caini din rasa pitbull, insemnand 1.89%. Procente similiare reies si din rezultatele altor statistici facute in alte localitati din Statele Unite. Daca tinem cont de faptul ca exista extrem de multe corcituri care prezinta similitudini fizice cu APBT-ul, concluzia de bun simt ar fi ca procentajul oamenilor muscati de caini din aceasta rasa este chiar mult mai mic.
Zw Molly
MIT: Cainii din rasa pitbull se nasc rai.

ADEVAR: Intr-o scrisoare catre James Huffman din Columbus, Ohio, Alfons Estelt de la American Temperament Test Society, o organizatie internationala care se ocupa de testarea temperamentului la caini, scria urmatoarele: "Cainii din rasa pitbull care au fost inclusi in sesiunea noastra de evaluare a temperamentului au inregistrat pana acum o rata de trecere de 95%. Celelalte 121 de rase au avut in medie o rata de trecere a testelor de doar 77%. Atata timp cat factorii ereditari au o importanta semnificativa, putem spune, pe baza rezultatelor cercetarii noastre, ca un caine provenit din parinti folositi pentru lupte nu este predispus la agresivitate, aceasta trasatura fiind o consecinta a mediului in care a trait."

MIT: Maxilarele unui caine din rasa APBT pot imprima o presiune de 1600 PSI.

ADEVAR: Dr. Lehr Brisbin de la University of Georgia sustine: "Tinand cont de tot ceea ce se cunoaste pana acum, nu s-au publicat niciodata studii stiintifice care sa cuantifice puterea muscaturii uneia sau a mai multor rase de caini. De altfel, exista nenumarate motive pentru care nu s-ar putea masura in kg/cmp puterea maxilarului unui caine. Toate cifrele care descriu puterea muscaturii in acest fel pot fi tratate ca fiind simple zvonuri sau, in anumite cazuri, pot proveni din articole de ziar care au publicat informatii fara acoperire stiintifica." E nevoie sa spunem mai mult?

MIT: Cainii din rasa pitbull au maxilare care se inclesteaza si nu mai pot fi desfacute.

ADEVAR: Din nou, vom cita din Dr. Brisbin: "Cele cateva studii care au fost facute privind structura craniana, mandibulele si dintii cainilor din rasa pitbull precum si modalitatea acestora de functionare, dovedesc ca nu exista nici un fel de diferenta anatomica fata de oricare alta rasa de caini. Nu exista nici un fel de dovada stiintifica care sa ateste existenta vreunui mecanism de inchidere precum o menghina care se atribuie structurii maxilarelor si/sau dintilor cainilor din rasa pitbull."

MIT: Toti cainii din rasa pitbull sunt rai si ar trebui interzisi.

ADEVAR: Cainii de rasa pitbull au fost folositi cu succes in actiuni de cautare a oamenilor prinsi sub daramaturi, inca de acum 25 de ani. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un pitbull a primit titlul onorfic de sergent, ca recompensa pentru ca salvase vietile mai multor soldati aliati. In septembrie 2002 PETA si BSL, cele doua organizatii care au facut eforturi mari pentru a obtine interzicerea prin lege a acestei rase in US, au primit o lovitura grea: Curtea Suprema a statului Alabama a ajuns la concluzia ca nu exista nici un fel de dovada ca un caine poate fi mai periculos decat altul, doar datorita apartenentei sale genetice la o rasa anume.

Edward Hinkle

MIT: Pitbulii sunt niste caini ucigasi, rai si periculosi.

ADEVAR: Adevarul e ca nu sunt mai rai decat retrieverii aurii, beagal-ii sau alte rase cunoscute. Intr-un test recent care a implicat 122 de rase de caini (test facut de National Temperament Testing Association), cainii APBT au primit un punctaj de 81.7%, Beagal-ii au luat chiar mai putin (78%) si la fel si labradorii (81.1%) (sursa - http://www.atts.org). In aceste teste, cainele este pus intr-o serie de situatii si orice semn de panica sau agresiune duce la picarea testului. Prin urmare, ar fi bine sa nu mai plecati urechea cu atata usurinta la cei care spun ca pitbullul se naste cu o inerenta agresivitate fata de oameni.
Ca orice alt caine, un pitbull crescut cum trebuie va ramane iubitor si prietenos fata de toti oamenii. In ultimii 20 de ani, am vazut cu totii prin ziare si la TV tot felul de cazuri, dar era vorba despre caini crescuti de persoane iresponsabile, rau tratati. Mai mult, e foarte posibil ca toti aceia sa nu fi fost pitbulli, ci corcituri cu alti molossi. Nu confundati acesti caini cu marea majoritate a pitbullilor, care sunt caini mici sau de talie medie, iubitori de oameni pana in ziua mortii lor.

MIT: Pitbullii au maxilare care se blocheaza.

ADEVAR: Nu. Abilitatea acestor caini de a-si bloca maxilarele este o particularitate care nu are nimic de-a face cu ce se spune. Constructia maxilarelor acestor caini este la fel ca a oricarui alt caine. Nu exista enzime sau vreun mecanism special care sa determine blocajul maxilarelor. Sunt caini, nu crocodili! Ceea ce au ei si alti caini nu au, este putere mare si tenacitate iesita din comun. Cand fac priza pe un obiect o tin, pentru ca asta le face placere. Dar orice pitbull dresat poate demonstra ca isi poate "debloca" falcile la fel de usor ca si atunci cand musca.

MIT: Pitbullii trebuie antrenati pentru a lupta.

ADEVAR: Nu. Ca orice alta rasa, asa cum Jack Russell Terrierii au fost obtinuti pentru a se lupta cu vulpi si sobolani, tot asa APBT au fost crescuti pentru a se lupta cu alti caini. Un pitbull poate deveni extrem de agresiv fata de un caine intr-o secunda, chiar daca pana atunci dadea din coada in fata unui om sau a unui copil. Si cei mai multi au agresivitatea fata de caini in genele lor. Daca nu este supravegheat, un pitbull poate sa se ia la bataie cu un alt caine si sa lupte ca un profesionist fara sa fi fost niciodata antrenat si fara sa se fi batut vreodata inainte. Dar orice pitbull bine socializat si bine dresat nu trebuie sa ajunga in astfel de situatie. Toti trebuie obisnuiti cu prezenta altor caini, iar stapanii trebuie sa fie tot timpul atenti sa evite situatii riscante.

MIT: Faptul ca fortezi un pitbull sa stea agatat de cauciuc il face agresiv.

ADEVAR: Nu. Agatatul de cauciuc sau de copac este pura distractie pentru un pitbull (desi nu e bine pentru dintii lui). Pur si simplu nu poate rezista tentatiei de a prinde si a pastra priza. E posibil sa fie vreo reminiscenta a vremurilor cand era folosit in ferme pentru a prinde si tine pe loc taurii. Multi proprietari responsabili de pitbull au instrumente de acest gen special concepute pentru cainii lor, ca sa se distreze si sa-si consume energia facand ceea ce pentru ei este ceva foarte natural. Rezultatul acestui excercitiu: animalul devine mai calm si e, realmente, mai fericit.
Gmblr's Gr Ch Virgil
MIT: Benzile rulante sunt folosite pentru a pregati cainii pentru meciuri.

ADEVAR: Foarte multi stapani cu simt de raspundere au asa ceva pentru cainii lor, si nu numai daca sunt pitbulli. Folosirea unei benzi rulante este un exercitiu excelent atunci cand nu poti sa plimbi cainele sau nu ai timp sa o faci.

MIT: Un pitbull care este foarte agresiv cu animalele poate deveni imediat agresiv fata de oameni.

ADEVAR: Nu. Agresivitatea fata de oameni si aceea fata de animale sunt doua lucruri total diferite. Celebra fraza spusa de multi despre cainii pitbull ai vecinilor cum ca "l-am vazut zilele trecute alergand dupa un caine (sau o pisica) si sunt convins ca o sa urmeze copilul meu" este falsa. Este perfect normal pentru un pit sa fie absolut fericit si bucuros de compania oamenilor si sa caute sa lupte cu alti caini, fara ca asta sa insemne ca va ataca apoi oameni. Nici un pitbull crescut normal si dresat cat de cat nu poate deveni agresiv fata de oameni. Acele exemplare care sunt agresive nu reprezinta tipicitatea rasei, ci sunt exceptii care ar trebui eutanasiate.

MIT: Pitbullii sunt caini care nu ar trebui lasati in preajma copiilor.

ADEVAR: Cainii din rasa APBT au o lunga istorie in calitate de animale de companie, inclusiv pentru copii. Cand sunt socializati si crescuti corespunzator, sunt rasa perfecta pentru a tolera joaca adesea brutala a copiilor. Pitbullii tind sa fie atat de fericiti ca sunt bagati in seama de cei mici incat suporta orice chinuri dand din coada. E adevarat, exista exemplare care nu trebuiesc lasate sa se joace cu copii foarte mici, pentru ca ii pot dobori si rani, fiind prea exuberanti. Ca si in cazul contactelor cu orice alte rase, copiii ar trebui invatati sa se comporte cu un caine si nu ar trebui niciodata lasati nesupravegheati cu un caine.

MIT: Toti pitbullii vaneaza pisici.

ADEVAR: Foarte multi caini de orice rasa vor alerga dupa pisici, si pitbullii nu fac exceptie. Exista insa multe exemple de pitbulli care traiesc in aceeasi casa cu pisici sau pasari exotice, fara nici un fel de probleme. Exista de asemenea exemplare in care nu poti avea incredere si care nu trebuiesc niciodata lasate in preajma unor animale mici.

MIT: Cainilor pitbull le creste creierul cand se maturizeaza si nu mai are loc in craniu, facandu-i sa innebuneasca.

ADEVAR: Mai ganditi-va putin la lucrul acesta; exista vreun animal al carui creier sa creasca mai mult decat craniul ? Acest lucru l-ar omori, in nici un caz nu l-ar innebuni doar. Acelasi lucru se zicea acum 30 de ani despre dobermann. Si uite ca dobermannii nu mai innebunesc de la o vreme. Oare or fi reusit crescatorii sa obtina un craniu mai mare, pe masura creierului ?

MIT: Cicatricele de pe un pitbull inseamna ca acel caine a participat la lupte organizate.

ADEVAR: Nu. Foarte multi APBT care apar cu cicatrice prin adaposturile de caini abandonati sunt automat eutanasiati pe motiv ca ar fi participat la lupte. Nu e deloc cinstit asa. Un pitbull poate avea cicatrice din mai multe motive. Sunt animale foarte curajoase care intra in tot felul de aventuri cu placere. Semnele ar fi putut proveni de la o incaierare cu caini vagabonzi care l-au atacat pe strada, chiar atunci cand stapanul era cu el (spre deosebire de alti caini un pitbull nu va fugi repede acasa, ci va ramane cu mare placere). Ar putea sa mai fie semne de pe urma unor rani facute in timp ce alerga prin padure dupa stapanul lui (nu au obiceiul sa ocoleasca obstacolele, cum ar fi tufisuri, rugi, crengi, samd). Ar putea chiar sa fie semne lasate de pe urma eforturilor lui de a scapa dintr-o incinta prost securizata. Sau ar putea sa fie semne ale unei boli de piele destul de des intalnita la aceasta rasa, care lasa urme foarte asemanatoare unor cicatrice. Faptul ca un caine are semne pe el nu inseamna ca a fost incurajat sa lupte de catre un stapan iresponsabil.

Pitbullii care sunt agresivi fata de alti caini ar trebui eutanasiati.

Din moment ce stim ca agresivitatea fata de caini nu are nimic de-a face cu cea fata de oameni, nu credem ca orice pitbull agresiv fata de alti caini, dar iubitor fata de toti oamenii, inclusiv straini, ar trebui eutanasiat. Oricat de agresivi ar fi, ei pot fi stapaniti si dresati astfel incat sa nu apara nici o problema.


Caracter


AS si PBTA sunt veseli, dornici de iesiri in natura, stabili, ceea ce face din ei minunate animale de casa. Ei sunt extrem de inteligenti si sunt paznici excelenti. Cresterea atenta a produs AS si PBTA de azi care sunt afectuosi, demni de incredere si extrem de loiali, avind o personalitate plina de curaj.
AmStaff - AKC
Fiind un ciine extrem de orientat spre familie, AS si PBTA se descurca bine cu copiii si cu batrinii care folosesc bastoane sau carucioare. Aceasta nu exclude celelalte grupe de virsta, acesti ciini putind juca "adu batul" sau "lupta cu sfoara" ore in sir si placindu-le o alergatura zdravana. Un adevarat campion si aparator al familiei sale acest ciine se va pune in pericol, suferind uneori grave raniri sau chiar moartea, pentru a salva membrii familiei. Usor adaptabil la viata de oras sau de tara, singurul lucru care va fringe spiritul si inima acestui ciine este lipsa atentiei afectuoase a stapinului sau.
Avind singe de terrier, el poseda instinctul natural de a se masura cu alti ciini. Aceasta poate deveni o problema daca animalul nu este antrenat in mod corespunzator insusirii sale cunoscute sub numele de rezistenta. Pentru ca cea mai mare parte a ciinilor, inclusiv ciini masivi de 100-150 pounds precum Mastiff si Rottweiler, nu vor avea sansa impotriva unui AS sau PBTA hotariti. Centrul de greutate jos, incredibila putere a gitului si falcilor, tenacitatea de a continua lupta chiar si cind sunt epuizati sau grav raniti, confera acestor ciini superioritatea asupra altora mai masivi.
APBT - UKC
Personalitatea este una din cele mai importante trasaturi ale unui ciine. O personalitate sanatoasa (temperament) este cheia prin care se poate testa felul in care un ciine va reactiona la situatiile cotidiene. Inainte de a va procura ciinele, sau cit mai repede dupa ce l-ati obtinut, va rugam testati-i temperamentul.

Acest test a fost creat de Societatea Americana de Testare a Temperamentului. Intrebati-va veterinarul unde puteti face acest test. Daca ciinele dvs. obtine un scor suficient de slab ca sa va ingrijoreze, luati in considerare foarte serios varianta eutanasiei. Spun aceasta deoarece manifestarea unui temperament slab poate fi un indicator al problemelor care vor apare. Deci, daca ciinele obtine un scor prost, Nu il folositi la imperecheri. Temperamentul slab este o trasatura care poate fi si de obicei este transmis urmasilor.

Cum se supun ciinii testului? Buna intrebare. Raspunsul este urmatorul. Mai intii trebuie sa evidentiez cum se face testul. Testul se face cf. Regulilor Societatii de Testare a Temperamentului. Pentru a putea fi certificat un ciine trebuie sa aiba un an si de obicei exista o taxa de aprox. 25 USD. Testarea temperamentului se face pentru a testa stabilitatea, temperamentul si reactiile ciinelui fata cu diverse situatii care pot apare in viata cotidiana. Este indicata folosirea unei zgarde nestrangulante, avind in vedere ca nu sunt admise corecturi din partea minuitorului. Testatorul va instrui grupul minuitorilor inainte de testare.
dasseba04
Junior
Junior
 
Posts: 296
Joined: Tue Dec 12, 2006 7:06 pm
Location: Bucuresti

Postby Zen on Sat Dec 30, 2006 7:24 pm

Sa punem si ordonanta aici..ca tot vorbim de pitbull.
La acest topic vreau sa spun ca in fiecare zi ma gandesc cu tristete ca nu se mai pot face multe lucruri in tara asta pt reabilitarea cainilor PITBULL.
Si sper din tot sufletul ca voi mai avea intr-o zi un pit
Keep as close to the standard as possible , keeping in mind Type, do not sacrifice Health and Function for good looks !!!!!
User avatar
Zen
Senior
Senior
 
Posts: 886
Joined: Tue Nov 28, 2006 10:05 pm
Location: In Nori

Postby dasseba04 on Tue Jan 02, 2007 12:11 pm

MOTO
Nu cerceta aceste legi,
Ca esti nebun cand le-ntelegi !

GUVERNUL ROMANIEI


ORDONANTA DE URGENTA
privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi

Modificata prin Legea nr. 60 din 11 martie 2003

In temeiul art.114 alin.(4) din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta Ordonanta de Urgenta:

Capitolul 1
Dispozitii generale

Art. 1.- In sensul prezentei Ordonante de Urgenta, prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) categoria 1: cainii de lupta si atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) categoria a 2-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Art. 2.- (1) Prin caini agresivi se intelege:
a) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private;
b) orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.
(2) Nu intra in categoria cainilor agresivi definiti la alin.(1):
a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;
b) orice caine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, care, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

Capitolul 2
Obligatiile detinatorilor de caini si conditiile detinerii acestora

Art. 3. (1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art.1 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba varsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
c) sa nu fi fost condamnati pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 si art. 2 alin (1) au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul "Caine periculos" sau, dupa caz, "Caine agresiv", printr-o placuta avand dimensiunile de cel putin 15 X 25 cm.
Art. 4. (1) Proprietarii de caini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul in care este detinut cainele o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzand urmatoarele date:
a) numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
c) efectuarea sterilizarii cainilor prevazuti la art. 1, lit. a);
d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii prevazuti la art. 1, lit. a).
(2) In cazul schimbarii adresei imobilului mentionat la alin. 1 proprietarii de caini incadrati la art. 1 au obligatia sa depuna in termen de 48 de ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele prevazute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui caine incadrat la art. 1, precum si instrainarea cainilor incadrati la art. 1 lit. b) vor fi declarate in termen de 48 de ore la sediul politiei in a carei raza se afla imobilul de detinere al cainelui.
Art. 5. Prevederile art. 3 si 4 nu se aplica unitatilor de politie, jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza, precum si in cazul spectacolelor demonstrative organizate sau al unor filmari.
Art. 6. (1) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, precum si in alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.
(2) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in partile comune ale imobilelor in care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.
(3) Stationarea cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) in partile comune ale imobilelor prevazute la alin. (2) este interzisa.
(4) Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. b, precum si al exemplarelor cu potential agresiv in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1).In locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.
Art. 7. (1) Dresajul si antrenamentul cainilor prevazuti la art. 1 sunt permise numai in centre speciale, stabilite prin hotarare de catre consiliile comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
(2) Dresorii care activeaza in centrele speciale trebuie sa faca dovada pregatirii si atestarii lor profesionale si vor fi autorizati din 3 in 3 ani de o comisie formata din cate un reprezentant al Asociatiei Chinologice Romane, Ministerului de Interne si Agentiei Nationale Sanitar Veterinare. Autorizatia va fi vizata anual.Sunt permise dresajul si antrenamentul cainilor prevazuti la art. 1 de catre detinator, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor raspunderilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Art.8. Se interzice:
a) organizarea luptelor intre caini, antrenarea cainilor in acest scop si participarea cu caini la astfel de lupte, indiferent carei rase ii apartin cainii;
b) importul sau comercializarea cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);
c) reproductia cainilor prevazuti la art. 1, si la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala;
d) abandonarea cainilor prevazuti la art. 1, art. 2 alin. (1) si la art. 6 alin (4).
Art. 9. (1) Cainii prevazuti la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.
(2) Sterilizarea cainilor va fi confirmata in carnetul de sanatate de catre medicul veterinar care a efectuat interventia.
(3) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) sunt obligati sa ii sterilizeze, pe cheltuiala proprie.
Art. 10. (1) In cazul cainilor prevazuti la art. 2 alin. (1), organele de politie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizeaza proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui sa ia toate masurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.
(2) Daca proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 2 alin. (1) nu iau masurile prevazute la alin. (1), politia poate dispune plasarea cainelui intr-un adapost, potrivit dispozitiilor art. 15 alin. (2), in cazul in care pericolul avut in vedere se mentine.
(3) Cheltuielile generate de intretinerea cainelui aflat sub supraveghere se suporta de catre proprietar sau de detinatorul temporar al cainelui.

Capitolul 3
Infractiuni si contraventii

Art.11. (1) Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cainelui sau de detinatorul temporar al acestuia, asupra unei persoane, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) a avut ca urmare vatamarea corporala grava, pedeapsa este cea prevazuta la art. 181 - 184 Cod penal.
(3) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Actiunea penala prevazuta la alin. (1) si (2) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Art. 12. Abrogat
Art. 13. Importul sau comercializarea cainilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani si confiscarea acestora.
Art. 14. Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.
Art. 15. (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 11 si 12 cainii se confisca de catre politie, cu sprijinul personalului instruit in acest sens, angajat al consiliilor locale, in termen de cel mult doua zile de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
(2) Cainii prevazuti la alin. (1) vor fi cazati in adaposturile Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan, in vederea plasarii lor in grija organizatiilor pentru protectia animalelor, care vor proceda conform reglementarilor proprii.
Art. 16. Masura confiscarii prevazuta la art. 13 consta in capturarea, transportarea si pastrarea cainelui in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan.Masura se dispune in conditiile legii de catre agentul constatator si se executa de catre personalul angajat al consiliilor locale, instruit in acest sens. Pastrarea si adoptia cainilor se fac in conditiile reglementarilor legale.
Art. 17. Nu se pedepsesc infractiunile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de caine ori daca interventia cainelui a fost determinata de apararea proprietarului sau a detinatorului temporar, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savarsite impotriva sa.
Art. 18. (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui, daca fapta s-a soldat cu ranirea sau uciderea unui animal domestic;
b) neanuntarea la politie a pierderii sau a decesului cainilor prevazuti la art. 1, de catre proprietar sau de catre persoana care ii are in paza, in termen de 48 de ore de la constatare;
c) nerespectarea prevederilor art. 3 si ale art. 4 alin. (1) si (2);
d) nerespectarea prevederilor art. 7, art. 8 lit. c) si ale art. 9;
e) nerespectarea prevederilor art. 6;
f) nerespectarea art. 8 lit. d).
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:
a) cele de la lit. a) si b), cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;
b) cele de la lit. c) si d), cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei;
c) cele de la lit. e) si f), cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei.
Art. 19. (1) Fapta persoanei care produce cainelui, in orice mod, o suferinta nejustificata ori il provoaca la reactii agresive constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) In cazul prevazut la alin. (1) proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui provocat este absolvit de orice raspundere.
Art. 20. (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii politiei sanitare veterinare si de catre personalul anume desemnat din cadrul Ministerului de Interne.
(2) Contraventiile prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 180/2002, inclusiv ale art. 28 alin. (1).

Capitolul 4
Dispozitii tranzitorii si finale


Art. 21. (1) In termen de cel mult 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cainii vor fi in mod obligatoriu identificati si inregistrati potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, emis in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari de caini care pot fi incadrati la art. 1 au obligatia de a prezenta cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea evaluarii si incadrarii lor in una dintre categoriile prevazute la art. 1.
(3) Pana la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Canina cainii mentionati la art. 1 vor fi inregistrati si identificati prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a detinatorului temporar, de catre asociatia prevazuta la alin. (2), mentionandu-se codul in carnetul de sanatate si in adeverinta eliberata.
(4) Cainii incadrati la art. 1, lasati in libertate si care nu pot fi identificati, vor fi capturati de catre serviciile pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor fi eutanasiati conform dispozitiilor legale.
Art. 22. In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 sunt obligati sa depuna la sediul politiei declaratia prevazuta la art. 4.
Art. 23. (1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se infiinteaza Autoritatea de Supraveghere Canina in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
(2) Regulamentul de organizare si functionare al Autoritatii de Supraveghere Canina va fi aprobat in termen de 30 de zile de la infiintarea acesteia, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 24. Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1.


Prim-Ministru Adrian Nastase

Contrasemneaza

p.Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor - Petre Daea, secretar de stat;
Ministru de interne - Ioan Rus; Ministrul administratiei publice - Octav Cozmanca;
Ministrul finantelor publice - Mihai Nicolae Tanasescu

Bucuresti, 30 aprilie 2002 Nr. 55
dasseba04
Junior
Junior
 
Posts: 296
Joined: Tue Dec 12, 2006 7:06 pm
Location: Bucuresti

Postby Scott on Tue Jan 02, 2007 1:55 pm

uau, pit`ul este moloss? :roll:
User avatar
Scott
Baby
Baby
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 25, 2006 5:13 am

Postby timberwolf on Tue Jan 02, 2007 9:51 pm

Scott wrote:uau, pit`ul este moloss? :roll:

E terrier de tip "bull",deci la origine moloss !
Si referitor la Art. 2 pct. 1 al ordonantei :

"Prin caine agresiv se intelege orice caine care,fara sa fie provocat,musca sau ataca oameni sau animale domestice in locuri publice sau private"

ce putem spune decat ca,pisica sau gaina de exemplu sunt animale domestice,ceea ce inseamna ca 90 % dintre caini sunt "agresivi" ! :wink:
Image
User avatar
timberwolf
Junior
Junior
 
Posts: 386
Joined: Fri Dec 15, 2006 4:28 pm

Postby the_elder on Wed Jan 03, 2007 12:47 pm

Pit-ul nu este moloss, dar parerea mea este ca cel putin fizic aduce mai mult a moloss decat a terrier. Cat despre spiritul de harta, din nou, sa-mi fie iertat, o fi si de la terrier, dar nu stiu vreun posesor de moloss de lucru care sa poata spune ca e de gluma un moloss intaratat.
User avatar
the_elder
Veteran
Veteran
 
Posts: 4747
Joined: Fri Dec 08, 2006 10:17 am

Postby Scott on Thu Jan 04, 2007 2:38 am

v-ati uitat azi cumva pe la stiri? :( :( :shock:
User avatar
Scott
Baby
Baby
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 25, 2006 5:13 am

Postby the_elder on Thu Jan 04, 2007 11:57 am

Nu...de ce?
User avatar
the_elder
Veteran
Veteran
 
Posts: 4747
Joined: Fri Dec 08, 2006 10:17 am

Postby rott-man on Thu Jan 04, 2007 12:50 pm

Un pit a omorat o fetita de 5 ani in Anglia. Era pit-ul unchiului ei (cica un traficant de droguri). Nici bunica fetei nu a scapat prea usor, insa tot mai bine decat fata. A fost muscata de brate cand incerca sa-si scoata nepoata din gura cainelui. Am incercat sa pun linkul de la editia electronica a ziarului The Sun, dar nu am gasit stirea. Ieri era.
Image
User avatar
rott-man
Baby
Baby
 
Posts: 25
Joined: Tue Dec 12, 2006 12:20 pm

Postby Scott on Thu Jan 04, 2007 2:34 pm

:roll: :roll: si eu am inteles ca in Romania :roll:
User avatar
Scott
Baby
Baby
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 25, 2006 5:13 am

Postby the_elder on Thu Jan 04, 2007 3:10 pm

Tot din cauza cainelui unui traficant de droguri rasa a fost interzisa in Germania. Nu zic, in prezenta altor caini sunt NEBUNI, dar un pitbull ar trebui sa aiba in sange agresivitatea fata de oameni cam tot atat cat o au si delfinii.

(Nu ca mi-ar trebui un astfel de caine...pe care sa mi-l fure din curte! :lol: Dar ei sunt altceva, si ce-i al lor e al lor.)
User avatar
the_elder
Veteran
Veteran
 
Posts: 4747
Joined: Fri Dec 08, 2006 10:17 am

Postby rott-man on Thu Jan 04, 2007 3:11 pm

Image
User avatar
rott-man
Baby
Baby
 
Posts: 25
Joined: Tue Dec 12, 2006 12:20 pm

Postby Zen on Thu Jan 04, 2007 3:31 pm

Am mai spus-o si o voi mai spune: desi pit-ul nu este un caine cu o agresivitate nativa fata de oameni...din cauza metisarelii , acesta caracteristica a cam disparut in ultima vreme.
Un pit poate fi de necontrolat in absenta stapanului alfa.
Treaba asta cu atacurile cainilor asupra copiilor in interiorul locuintelor stapanilor , mie personal mi se pare in mare parte stupiditate.
Nu imi las cainele nesupravegheat cu copilul nici daca ar fi cel mai bland boxer de pe mapamond.
Se exagereaza si mult cu faza "hai sa pedepsim stapanul".
Pai daca englezoiul ala nu era acasa si bunica a lasat javra nesupraveheata ,,,,de ce sa il bage pe ala la bulau..poate pt posesie ilegala de rasa.
Imi plac pitbulii foarte mult , insa la fel de mult sunt convins ca sunt foarte multe exemplare de pitzi dezechilibrati psihic care nu numai ca nu ar trebui sa fie imperecheati , ci ar trebui euthanasiati.
FRENEZIA PITULUI VA CONTINUA ATAT TIMP CAT VOR PREDOMINA stapanii dornici de meciuiala si pe care nu ii intereseaza si dezvoltarea altor aptitudini ale acestor caini.
Keep as close to the standard as possible , keeping in mind Type, do not sacrifice Health and Function for good looks !!!!!
User avatar
Zen
Senior
Senior
 
Posts: 886
Joined: Tue Nov 28, 2006 10:05 pm
Location: In Nori

Postby the_elder on Thu Jan 04, 2007 4:23 pm

Am mai spus-o si o voi mai spune: desi pit-ul nu este un caine cu o agresivitate nativa fata de oameni...din cauza metisarelii , acesta caracteristica a cam disparut in ultima vreme.
...
FRENEZIA PITULUI VA CONTINUA ATAT TIMP CAT VOR PREDOMINA stapanii dornici de meciuiala si pe care nu ii intereseaza si dezvoltarea altor aptitudini ale acestor caini.


Cred ca un caine din cea mai buna linie, "curat", nemetisarit, poate fi "convins", cu perseverenta diabolica, sa muste un om. Cred ca ceea ce scrie in genele celui mai pur specimen poate fi "suprascris" daca stapanul vrea cu tot dinadinsul. Desi, este adevarat, poate ca in cele mai multe cazuri e vorba sau de caini care au aceste tare transmise genetic in cadrul rasei, sau de corcituri.

Si TOTUSI, caracterul non-agresiv fata de oameni al pitbull-ului se datoreaza chiar selectiei facute in acest sens exact de catre oamenii dornici de meciuiala. Care de cele mai multe ori (si totusi nu tot timpul, oricat ar vrea ei sa ne faca unii sa credem) ar eutanasia fara clipeala un caine care ii infrunta, fie si un marait din parte unui pui dezorientat (uneori, pentru "talent", i se iarta unui caine si "abateri", si daca invinge mult, il prasesc, nu neaparat fiindca e "game" - si pe dincolo, nu numai la noi...bunaoara au fost caini care isi terminau rapid adversarii si au urmasi desi nu s-a demonstrat ceea ce spun crescatorii ca vor de la un pitbull, in ceea ce ii priveste...).

NU ca ii sustin. DEPARTE de mine gandul. Daca insa vorbesti despre fiecare prastie de om care a pus mana pe un asemenea caine si vrea sa-l faca "rau", sau de cine stie ce provenienta, iti dau perfecta dreptate.

Dar nu in cazul unor crescatori de tip "vechi".

Sunt de-acord ca ar fi multe "portite" prin care acesti caini sa isi descatuseze energia si sa o consume infinit mai util.

Se exagereaza si mult cu faza "hai sa pedepsim stapanul".
Pai daca englezoiul ala nu era acasa si bunica a lasat javra nesupraveheata ,,,,de ce sa il bage pe ala la bulau..


Fiindca este cainele LUI...Fiindca EL il cunoaste...el l-a crescut...el l-a educat sau nu...

Daca eu las cainele meu pe mana ta si cainele omoara pe cineva...cine e vinovat? Sa zicem ca tu, naiv (ca doar baba nu o fi mare cunoscatoare de caini), imi duci cainele la plimbare...si eu STIU ca are pitici pe creier...dar ti l-am incredintat...nenoroceste pe cineva...a cui e vina? A ta ca necunoscator sau a mea care am stat mai mult bot in bot cu cainele si stiu ce-i poate sau nu capul? Nu pot fi de-acord sa spui ca ar fi vina ta. In primul rand e a mea. Poate ca tu ai vazut doar latura "frumoasa" a cainelui, il stii dragastos...dar nu stii cum reactioneaza daca un tzanc il trage de urechi pe strada sau mai stiu eu ce gest nebunesc face...

Sau sa zicem ca facem parte din aceeasi familie, tu ai rolul bunicii...si pe tine NU te asculta cainele...eu, mare bastan, "high", plec la o petrecere...tu ramai cu un caine pe care stii ca nu-l poti controla...ce poti face? Ma iei, femeie batrana, la palme?

Daca-i pana acolo, cainele nu a fost lasat singur cu copilul, ci cu un adult care nu stia sa-l controleze...si care a facut ce a putut sa-l scape din falcile lui. Poate ca si ea era naiva, poate nu stia prea multe...
User avatar
the_elder
Veteran
Veteran
 
Posts: 4747
Joined: Fri Dec 08, 2006 10:17 am

Postby Zen on Thu Jan 04, 2007 6:55 pm

Asta cu eutanasierea pitului de meci care manifesta agresivitate fata de om ...e cam de mult apusa.
Plus ca meciuitorii din Europa au avut alta modalitate de selectie.
Pit-ul curat e un caine care manifesta un mare echilibru chiar si atunci cand se lucreaza cu el protectie.
Asta o stiu de la crescatori si nu e o constatare de a mea.
Sunt si mari campioni la pit care nu suportau alti oameni in afara stapanilor si nu au fost eutanasiati.
Selectia aia nu a fost o regula , iar acum se apropie de mit.
Treaba e ca la pit metisareala continua spre deosebire de "fratele amstaff unde s-a conturat un temperament mult mai stabil din punctul de vedere al agresivitatii la om.
Amstafful lucreaza bine la om si nu prea ai surprize sa devina de necontrolat , pe cand la pit balanta e destul de sensibila.
Crescatorii din afara spun ca nu e bine sa inveti un pit sa faca protectie , deoarece daca il inveti el o sa o faca exagerat de bine
Keep as close to the standard as possible , keeping in mind Type, do not sacrifice Health and Function for good looks !!!!!
User avatar
Zen
Senior
Senior
 
Posts: 886
Joined: Tue Nov 28, 2006 10:05 pm
Location: In Nori

Next

Return to Alte rase

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron