DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Discutii despre rasa Dogue de Bordeaux

Moderator: Indio

DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Sun Jun 15, 2008 12:36 pm

Salut tuturor! Revin cu vesti foarte proaste despre Igor, ddb-ul meu de 7 luni. Am fost vineri (13.06.2008) la Facultatea de Medicina din Bucuresti sa-i fac testul de displazie... (Precizare - Luat de la Canisa Korosdombi din Ungaria, prin canisa Moloss de Hargina a lui Incze Bela).

Radiografia a fost citita pe scurt, fara masuratori si fara palpaj, de dr. Elefterescu - DISPLAZIE GRAD 3 pe unul si GRAD 2 pe celalalt. :cry: Mi-a recomandat "OPERATIE DE URGENTA" pe cel cu grad 3, iar despre celalalt sa vorbim peste doua luni de la prima operatie.

La final, Elefterescu mi-a spus: sec "Va costa 500 euro, uitati nr. meu de telefon. Puteti face operatia in Ungaria sau Austria dar preturile vor creste pe masura... Daca va duceti la alt dr. poate va recomanda tratament... Pana la operatie, insa, recomand sa nu-l ingrasati, sa nu fuga si sa nu se joace violent cu alti caini. Ganditi-va ce faceti si ma sunati".

DEOCAMDATA, NU VREAU SA-L OPEREZ!
Mentionez ca in prezent nu schioapata si nu da nici un semn de durere sau altceva - pas, trap si fuga. Luati in calcul ca in prezent primeste urmatoarele>
MANCARE - am trecut de la Royal Canin - Giant Puppy la ACANA LArge Breed, cu cartilaj de rechin.
SUPLIMENTE - primeste 20 zile pe luna (cu 10 zile pauza) - 3 pastile de Pet-Phos Croissance Grand Chien/zi plus 4 pastile de SA-37/zi.
EFORT - stau la parter si il scot de 3-4 ori pe zi prin cartier, iar la 2 zile mergem cu masina in parc - pas, trap, fuga dupa minge, joaca cu alti caini.

Pentru ca, deocamdata, vreau sa merg DOAR PE TRATAMENT, am nevoie cu DISPERARE de experienta, sfaturile si raspunsurile voastre la urmatoarele intrebari:

1. Pe cate GRADE este displazia de sold - 1,2,3 exista si 4,5?
2. Ce MEDICAMENTE sau tratament recomandati?
3. Ce EXERCITII recomandati si care sunt cele strict interzise?
3. Ce DOCTORI recomandati in Bucuresti, specialisti in displazie?
4. Daca nu ii fac operatie, care pot fi URMARILE pe termen scurt (pana la 2 ani), mediu (la maturitate) si lung (la batranete).
5. Care sunt RISCURILE in cazul in care aleg sa-i fac operatie? (si La ce varsta ar fi recomandata operatia - conteaza definivarea scheletului?)
6. Privind DREPTUL DE MONTA pe viitor, este total interzisa, sau pana la ce grad este acceptata (am citit undeva ca grad C sau 3 este acceptat)?
7. Orice alta RECOMANDARE poate fi esentiala!

PS> Voi posta aici, in scurt timp, o fotografie dupa radiografia lui Igor sa o vedeti si voi, in cazul in care ati trecut sau veti trece prin asta. Vreau sa ma duc cu ea la toti toti doctorii specialisti din Bucuresti.

SPER DIN SUFLET CA ACEST TOPIC SA FOLOSEASCA CAT MAI PUTIN POSESORILOR DE DDB SI DE CAINI MARI IN GENERAL! :cry:
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Sun Jun 15, 2008 5:46 pm

RADIOGRAFIE BAZIN - IGOR, 7 luni 32 kg.
Attachments
radiografie igor mica.jpg
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby CasaIvan on Sun Jun 15, 2008 7:04 pm

Cred ca intri prea repede in panica. La 7 luni cred ca e prea devreme sa te pronunti cu privire la gr. de displazie al catelului. Mai ales ca radiografia este facuta cu cainele usor intors spre stg., nu este perfect/echidistant intins .Daca nu are probleme locomotorii ,parerea mea este sa il lasi in pace si sa ai grija in continuare,trateaza predispozitia.Poti face alta radiografie pe la 1an si jumatate .
Trebui sa ai in vedere ,ca la DDB este destul de rar un caine fara un anumit grad de displazie.
Dl Elefterescu ,din pct. meu de vedere ,este unul dintre cei mai indreptatiti sa-si exprime parerea medicala dar totusi eu zic ca te-ai grabi cu operatia.
User avatar
CasaIvan
Junior
Junior
 
Posts: 282
Joined: Mon Dec 04, 2006 5:25 pm
Location: Bucharest

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby kristina_c on Sun Jun 15, 2008 7:21 pm

Stole....nu vreau sa aduc nici o jignire domnului Elefterescu...dar este renumit pt panica...pe care o sadeste..in jurul radiografiilor pe care le face..si am auzit si cazuri in care recomanda...lucruri mai muult mai infioratoare decat o operatie..dak companionul tau traieste liber fara dureri..si nu are probleme ...nu ai de ce sa te panichezi...am auzit de caini cu grad D care traiesc fara probleme...atat ca nu isi vor lua dreptul de monta..eu zic sa te linistesti...si sa mai astepti...si eu am fost invitata de dansu la radiografie la 6 luni...si nu ma voi duce..pana la varsta de un an jumate..si cand ma voi duce nu ma voi duce in nici un caz la el...
a operat caini cu B..deci...cam atat am de spus!
toate cele bune
User avatar
kristina_c
Junior
Junior
 
Posts: 351
Joined: Thu Sep 06, 2007 12:46 am
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Mon Jun 16, 2008 1:33 pm

Va multumesc mult pentru incurajarile si observatiile voastre!

Deocamdata am decis sa ii adauga la supliemente, pe langa Pet-Phos si SA-37, si K9 Complete Motion si sa consult cat mai multi doctori cu privire la radiografie si pentru un eventual tratament.

Ieri am trimis o fotografie dupa radiografie la circa 15 spitale veterinare din toata lumea si astept raspunsuri pe care le voi posta aici.

Postez mai jos PRIMUL RASPUNS mai complet de la The Veterinary Hospital, Dubai, United Arab Emirates:

"Having shown the X-ray to our Veterinary surgeons it is their considered opinion that surgery would be unwise at this moment in time.

Your French Mastiff only being 7 months old still has a lot of growing to do and is skeletally immature. We suggest you go along with the medication recommended by the vets you have approached and re-assess your dog once he has matured in growth.

I hope this is of help to you and the best of luck.

Kind regards
Amanda Anderson
Practice Manager

The Veterinary Hospital,
PO Box 11934, Dubai,United Arab Emirates.
Tel + 9714 338 7726
Fax + 9714 338 5534
24-hour Emergency Number 050 6577 851
Website : http://www.vet-hosp.com"
Last edited by STOLE on Mon Jun 16, 2008 1:49 pm, edited 1 time in total.
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby kristina_c on Mon Jun 16, 2008 1:41 pm

astea sunt vesti bune.
sper ca totul sa decurga bine
p.s-pt sistemul locomotor mai poti incerca si Aplazyl(eu i am dat puiului meu de la 2 luni) sau Caniviton Forte.
User avatar
kristina_c
Junior
Junior
 
Posts: 351
Joined: Thu Sep 06, 2007 12:46 am
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby lolica on Mon Jun 16, 2008 1:48 pm

stole,tie, cine ti-a recomandat radiografie la varsta asta,fara suparare? nu te panica desi,te inteleg perfect..raspunsul medicului din dubai cred ca intareste cele spuse de cei de pe acest forum..cainele e in crestere deocamdata,nu poti trage concluzii drastice asa devreme...
User avatar
lolica
Veteran
Veteran
 
Posts: 1095
Joined: Fri Jul 27, 2007 11:35 am
Location: buc

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Mon Jun 16, 2008 1:59 pm

Va multumesc din nou tuturor.
Stiind ca rasa are predispozitie spre displazie, cand Igor avea 4 luni, am fost la dr. Elefterescu la Fac de Medicina Bucuresti si mi-a spus ca sa vin la 6 luni ca pana atunci nu ii poate pune nici un diagnostic.

Trei luni mai tarziu, fara sa-l papeze, fara sa ma intrebe nimic, tot dr. Elefterescu s-a uitat rapid pe radiografie si a spus ca trebuie operat urgent la unul din picioare, iar la celalalt mai vorbim dupa doua luni de la prima operatie. :cry:
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby lolica on Mon Jun 16, 2008 2:12 pm

daca exista predispozitie nu inseamna ca trebuie sa sa fie si intocmai.. :n: noi,astia cu puiandri suntem nitel paranoici cand vine vorba de odoare.. :d sa ma ierte medicii de pe forum dar,sunt unii foarte grabiti in a taia una-doua,asa, parca de amoru' artei..sau de al remunerarii? :evil: ca,ti se cam ia de viata,cand 'domnu' doctor' ti-o tranteste fara menajamente,cum ca puiu' tau e aproape olog,ce mai..chiar de stie ca-i prematur in a pune un diagnostic corect.. :n:
User avatar
lolica
Veteran
Veteran
 
Posts: 1095
Joined: Fri Jul 27, 2007 11:35 am
Location: buc

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby Indio on Mon Jun 16, 2008 2:57 pm

STOLE wrote:Trei luni mai tarziu, fara sa-l papeze, fara sa ma intrebe nimic, tot dr. Elefterescu s-a uitat rapid pe radiografie si a spus ca trebuie operat urgent la unul din picioare, iar la celalalt mai vorbim dupa doua luni de la prima operatie. :cry:

Cunosc un numar de cainii (majoritatea chiar ddb) carora dl dr Elefterescu le-a recomandat operatia de urgenta, pt ca altfel ar ajunge in situatia de anu mai putea merge, si care nu au fost operati si nu au avut nimic toata viata lor !!!

Gradele de displazie sunt:
A = 0
B = 1
C = 2
D = 3
E = 4


FCI (Federation Cynologique Internationale) Hips and elbows evaluation scala.

HIPS:

A - No signs of hip dysplasia. The femoral head and the acetabulum are congruent. The craniolateral rim appears sharp and slightly rounded. The joint space is narrow and even. The acetabular angle according to Norberg (adapted for Pos I) is about 105° (as a reference). In excellent hip joints the craniolateral rim encircles the femoral head somewhat more in laterocaudal direction.

B - Near normal hip Joints. The femoral head and the acetabulum are slightly incongruent and the acetabular angle according to Norberg is about 105° or the centre of the femoral head lies medial to the dorsal rim of the acetabulum and the femoral head and the acetabulum are congruent.

C - Mild hip dysplasia. The femoral head and the acetabulum are incongruent, the acetabular angle according to Norberg is about 100° and/or there is a slightly flattenened cranilateral rim. Irregularities or no more than slight signs of osteoarthrotic changes of the margo acetabularis cranialis caudalis or dorsalis or on the femoral head and neck may be present.

D - Moderate hip dysplasia. Obvious incongruency between the femoral head and the acetabulum with subluxation. Acetabular angle according to Norberg more than 90° (only as a reference). Flattening of the cranilateral rim and/or osteoarthrotic signs.

E - Severe hip dysplasia. Marked dysplastic changes of the hip joints, such as luxation or distinct subluxation, acetabular angle according to Norberg less than 90°, obvious flattening of the margo acetabularis cranialis, deformatin of the femoral head (mushroom shaped, flattening) or other signs of asteoarthrosis.

NOTE! Some years back the hip evaluation was further divided to 1 and 2 (A1, A2, B1, B2 etc.). So, A1 was the best grade, and E2 was the worst.


Nu exista o legatura directa intre simptome si gradul de displazie. Cunosc caini cu D care nu ai nici un simptom si au cistigat mari concursuri internationale - si cunosc caini cu B sau C care schioapata.

Daca catelul tau nu are simptome, nu il deranjeaza nimic, nu schioapata ... nu vad de ce ar trebui sa-l operezi
Indio
Veteran
Veteran
 
Posts: 1954
Joined: Wed Nov 15, 2006 5:46 pm

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Mon Jun 16, 2008 4:34 pm

AL DOILEA RASPUNS de la Oak Beck Veterinary Hospital:

"If not in pain at the moment - then I would consider getting another opinion on immediate surgery. Also would depend upon what surgery is planned - Pectinectomy, Pelvic reconstruction to align hip better, etc etc Impossible to advise you further .

Best Wishes
Bob Partridge
Oak Beck Veterinary Hospital
T +44 (0) 1423-561414"
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Tue Jun 17, 2008 1:51 pm

TRATAMENTE IDENTIFICATE PANA ACUM:

Am intrat astazi intr-o famacie veterinara si i-am luat K9 COMPLETE MOTION (1 pastila/zi/pana la 40 kg) pe care o voi adauga la suplimentele zilnice, si, probabil, voi reduce Pet-Phos la 2 pastile/zi, in loc de 3. Ma voi consulta si cu vetu de familie, dar as vrea sa stiu si pararea voastra.

Informativ, am intrebat la farmacie ce mai au pentru cainii pui diagnosticati cu displazie, FARA DURERI, deocamdata... Farmacista mi-a recomandat:

- APLAZYL (cu cartilaj de rechin) - 25 ron - 15 pastile (Prodivet, Belgia)
- ARTROVET - 50 ron - un flacon micut, nu stiu cate pastile (Pasteor, Romania)
- iar pentru dureri - RIMADYL - 36 ron - 20 de tablete (Pfizer, U.K.)

Ce stiti despre acestea? CE ALTE TRATAMENTE MAI STITI?

Ce-mi puteti spune despre - Caniviton Forte sau Ester C (ultimul, foloseste in displazii ???)

Reamintesc ca are 7 luni, 33 kg, (diagnosticat de dr. Elefterescu cu displazie grad 2 pe unul si 3 pe celalalt) si primeste zilnic:
- MANCARE INDUSTRIALA (+ o masa gatita) - am trecut de la Royal Canin - Giant Puppy la ACANA LArge Breed, cu cartilaj de rechin - 600 g/zi.
- SUPLIMENTE - primeste 20 zile pe luna (cu 10 zile pauza) - 3 pastile de Pet-Phos Croissance Grand Chien/zi + 4 pastile de SA-37/zi.
- EFORT - stau la parter si il scot de 3-4 ori pe zi prin cartier, iar la 2 zile mergem cu masina in parc - pas, trap, fuga dupa minge, joaca cu alti caini (fara dureri sau schipatat, chiar foarte energic).
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby Indio on Tue Jun 17, 2008 2:45 pm

STOLE wrote:- iar pentru dureri - RIMADYL - 36 ron - 20 de tablete (Pfizer, U.K.)

Eu m-as feri de Rymadil deoarece da multe efecte secundare care iti pot omori cainele (blocaje renale in primul rind)

STOLE wrote:Ce-mi puteti spune despre - Caniviton Forte sau Ester C (ultimul, foloseste in displazii ???)

Despre Ester C: viewtopic.php?f=22&t=399
Cauta Ester C fara adaos de vitamine - cel cu adaus de alte vitamine se pare ca nu e la fel de eficient (din ce am citit pe net)
Indio
Veteran
Veteran
 
Posts: 1954
Joined: Wed Nov 15, 2006 5:46 pm

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby STOLE on Tue Jun 17, 2008 9:32 pm

Am uitat sa va intreb>

Ce stiti despre pastilele KARSIVAN - asta ne-a recomandat vetul de familie, pentru moment. Sunt pentru stimularea circulatiei periferice, dar pe net nu l-am gasit la cazurile de displazie. Inca nu i-am dat.

Legat de suplimente, vetul ne-a recomandat ca, deocmdata, sa inlocuim cele 4 pastile de SA-37 (dozaj 1 la 5 kg) cu una de K9 Complete Motion, si sa continuam cu 3 Pet-Phos/zi.

Ce spuneti de APLAZYL - e medicament sau supliment? Ce dozaj zilnic recomandati in combinatie din urmatoarele: PET-PHOS, SA-37, K9 Complete Motion, APLAZYL. Sunt prea multe? Sau sa merg 20 zile cu unele (ex. 3 Pet-Phos cu 4 SA-37), apoi 10 zile pauza si apoi 20 cu altele (ex. 1 de K9 C.Motion cu 1 de Aplazyl) ???

CE PARERE AVETI DE TRATAMENTELE HOMEOPATICE ???
User avatar
STOLE
Baby
Baby
 
Posts: 96
Joined: Thu Apr 10, 2008 2:10 pm
Location: Bucuresti

Re: DISPLAZIE DE SOLD LA DDB

Postby Indio on Tue Jun 17, 2008 10:48 pm

Tu faci experimente pe caine ???
din cele scrise de tine doar Pet-Phos are Calciu !!! (si vitaminele necesare cresterii)
Pet Phos Grand Chien Croissance (pastile ovale) se da 1 pastila / 20 kg

SA-37 e un complex de vitamine ... cam ce e si in Pet Phos
Indio
Veteran
Veteran
 
Posts: 1954
Joined: Wed Nov 15, 2006 5:46 pm

Next

Return to Dogue de Bordeaux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron