Temperament de boxer

Ce facem cu boxerii nostri si cum ar trebui sa se comporte

Moderators: iola, Indio

Re: Temperament de boxer

Postby sarah on Mon Mar 16, 2009 12:38 pm

Bine v-am regasit!

Nu am mai postat de mult timp, din cauza unor probleme personale, insa v-am urmarit in tot ceea ce ati scris si pe alte topicuri.

Acum sara a mai crescut, are 1 an jumate. Voiam sa va intreb si pe voi, care aveti o experienta bogata in ceea ce priveste boxerasii, prietenii vostri. Nu prea stiu ce sa fac: m-am gandit sa cer ajutorul unui dresor, eventual unul care sa se deplaseze la domiciliu, fiindca nu vreau sa stea fara noi si noi fara ea asa un timp indelungat.

Problema e ca si acum, daca latra vreun caine la ea, mai ales de talie mare, se sperie si incepe sa tremure. Noi am luat-ope la 3 luni si jumatate si nu stiu daca pana la varsta aceea a marcat-o intalnirea cu vreun catel, dar de cand a intrat in familia noastra am incercat sa o socializam cu tot felul de catei si la plimbare, si in iesirile prin parc.

De exemplu ieri, in Herastrau, in tarcul pentru catei, era o tembela de ciobanesc german, de vreo 3 ani. S-a repezit la ea, si ea inceput sa alerge, pana la mine dupa care n-a mai vrut sa se joace deloc. Azi dimineata ne-am intalnit cu o haita de maidanezi care se tot repezeau la noi, ea s-a bagat in picioarele mele si tremura ca varga.

In rest se joaca cu caini, dar cum unul da semne de agresivitate, chiar si unul mic, se sperie. Credeti ca va deveni mai stapana pe ea cu varsta sau este vorba de frica de alti caini si ar trebui corectata?

Eu nu stiu cum sa o fac sa fie mai curajoasa, am tot incercat cu laude cand se duce spre un catel strain, am mers si spre haite de comunitari care latrau, dar nu simt vreo schimbare.

Puteti sa imi spuneti ce ar trebui sa fac? Daca mi-ati recomanda un dresor nu foarte scump dar care sa o ajute sa devina nu mai agresiva, caci tot timpul am incurajat-o sa fie prietenoasa, dar mai curajoasa, v-as fi recunoscatoare.
sarah
Baby
Baby

Postby adrian diplan on Mon Mar 16, 2009 2:17 pm

in general boxerul nu este un caine fricos si nici timid....iar la 18 luni este destul de matur...
probabil la sarah este o problema de crestere,poate e exagerat de alintata,poate fi o problema de socializare,o trauma din copilarie...in sfarsit sunt multi factori care fac dintr-un caine,un individ timid...
astfel de lucruri se pot repara ,e mai bine sa apelezi la un dresor,dar cu multa blandete si mai ales rabdare....problemele de temperamet(mai mult sau mai putin grave) cer multa rabdare si blandete,atat din partea dresorului cat si a stapanului....
primul pas si cel mai important este incurajarea permanenta a cainelui si evitarea unui conflict dur cu un alt caine foarte agresiv....
adrian diplan
Veteran
Veteran

Postby sarah on Mon Mar 16, 2009 2:31 pm

Multumesc domnule Diplan pentru sfaturi. Intr-adevar este foarte alintata, fiind considerata mai mult o sora de fiica mea de 19 ani. Sunt tot timpul impreuna, bot in bot, dorm impreuna, ce sa mai zic... Doar cand face ceva rau se mai ratoieste la Sara, altfel e o alintata. Iar ea, cum am inteles, ca orice boxer iubitoare si pupacioasa cu toata lumea pe care o cunoaste.
Inteleg ca asta ar putea fi o cauza.

Voi apela la un dresor, pentru ca am tot crezut ca incet incet, cu maturizarea va deveni mai sigura pe ea...., dar nu s-a intamplat asa.
O sa va mai rog ceva: mie mi se pare slabuta are 23kg, si 54 cm. Am inteles ca e de talie medie. Poate fi asa pentru ca a fost castrata la 10 luni? Parca ar manca numai miercurea si vinerea, desi in afara de pui cu orez mai mananca royal, hrana uscata.
sarah
Baby
Baby

Postby adrian diplan on Tue Mar 17, 2009 10:38 pm

din ce povestiti ,reiese ca e inca imatura ,atat psihic cat si fizic,chiar daca are 18 luni,sunt boxeri care devin maturi abia spre 2 ani jumate chiar trei,asa ca nu disperati,mai ales ca e si castrata ,bine ca nu e prea grasa cum se intampla de obicei dupa castrare....,apoi in unele cazuri castrarea are ca reactie adversa(desi termenul e cam dur) o timiditate sau in alte cazuri o agresivitate mai mult sau mai putin in exces....
adrian diplan
Veteran
Veteran

Postby sarah on Wed Mar 18, 2009 3:14 pm

Atunci m-am mai linistit. Merci frumos. Am crezut ca e unicat cu teama asta fata de caini.

Oricum am observat ca zilele trecute cand un domn mai colorat a intrat in gradina unde se joaca ea de obicei si a incercat sa o mangaie, s-a dat inapoi latrand la el. Am chemat-o la mine si l-am rugat sa iasa. Am felicitat-o. Altfel, daca mai intra copii in gradina blocului, care e destul de mare, se joaca cu ei, ii latra, insa in pozitia de joaca... alearga pana nu mai poate... O sa va tin la curent cu evolutia ei, mai ales ca o sa fie si la scoala :).
Altfel e o scumpa si o inimoasa.

Pup toti boxerasii!
sarah
Baby
Baby

Postby adrianm on Fri Jul 17, 2009 12:34 pm

Sper ca scriu unde trebuie :) ; ma intereseaza cum reactioneaza cainii vostrila tunete, petarde etc, mai ales ca "sezonul" la fenomene extreme a fost deosebit de "bogat" pana acum. Eu de atatia ani ma chinui efectiv cu boxerila al meu, dar o solutie nu am gasit; am tot citit articole pe net despre cum se poate invinge teama de zgomote puternice, am si pus in practica anumite metode indicate, dar degeaba, de aproape 9 ani, tunetele si petardele ne strica linistea. Nu am apelat pana acum la medicamente pentru calmarea cainelui, dar am fost aproape sa o fac in ultimele saptamani..stiti si voi de ce :lol:
Intr-un fel m-am resemnat, pentru Ozzy al meu nu exista o solutie "salvatoare", din pacate.
adrianm
Baby
Baby

Postby adrian diplan on Fri Jul 17, 2009 1:55 pm

eu ,din experienta alor mei,am vazut asa...cei care se tem se tem si gata,nu exista remediu,sau ,oricum ,nesemnificativ...cei care nu se tem raman indiferenti oricum si la orice zgomot...
sincer,eu nu i-as da nici un medicament...o mangaiere si o vorba buna fac mai mult decat orice pastila,parerea mea desigur...
adrian diplan
Veteran
Veteran

Postby iola on Fri Jul 17, 2009 2:42 pm

Eu n-am probleme cu ai mei, Alfa e indiferent, iar Kubba latra cateodata, cand e vreun tunet foarte puternic. Mai au momente cand se trezesc din somn, se ridica si se uita cu atentie in jur, ca si cum ar fi "amenintata" casa noastra.

Eu n-am luat in viata mea nici macar un Extraveral, indiferent cat de agitata, nervoasa sau daca aveam insomnii, astfel incat cu atat mai mult nu as da calmante cainilor, desi am mai auzit persoane care obisnuiesc sa faca asta.

Am citit odata pe internet un material in legatura cu aceasta problema, il caut si, daca il voi gasi, il pun aici.
Boxerul - un caine in care nobilitatea, puterea, viteza si curajul sunt perfect in echilibru cu frumusetea, altruismul si afectiunea.
iola
Veteran
Veteran

Postby adrianm on Fri Jul 17, 2009 3:23 pm

Nici eu nu am de gand sa ii dau ceva, dar ma gandeam sa am asa preventiv, doar in baie si eventual udat se simte cat de cat mai relaxat. E foarte stresant pentru noi, stapanii, sa il vezi ca baloseste tot, tremura, se tine dupa tine prin casa, dar asta e...nu vreti sa stiti ce e la gura mea cand vin sarbatorile de iarna, sarbatorite desigur, "asa cum stiu romanii"(petarde si altele de acest gen). Cu tunetele insa n-ai cum sa te pui :lol:
adrianm
Baby
Baby

Postby gabrielbulacu on Sat Jul 18, 2009 4:01 am

In general aceasta problema o au cainii care nu au un suport psihic .Aici ma refer la cainii in perioade de crestere ,labili psihic sau cei "dominati" care care nu se bazeaza pe seful de haita (stapanul sau alt caine dominant).
Ganditi-va ca am discuta pe un forum de caini de vanatoare, activi, aceasta problema :wink: .
Cainii , nu au aceste probleme (eu am si pisica),exista o cauza pe care nu o indentificam noi ca stapani.

In legatura cu pastilele, se spune ca animalul imprumuta multe lucruri (bune sau rele de la stapan,si invers).
Daca nu poti cu vorba,incerci cu pastila sau cu bata :? ?!!!!!!!!!!
PERSEVEREAZA,ia-l langa tine ,calmeaza-l,vorbeste-i,arata-i protectie,pune-l intr-un loc in care se simte in siguranta si stai laga el ,cu timpul o sa capete incredere in tine si o sa se linisteasca,dar trebuie sa ai rabdare
gabrielbulacu
Junior
Junior

Postby adrianm on Sun Jul 19, 2009 4:44 pm

Pai asta si incerc, sa il calmez cu vorba; nu crezi ca e cam tarziu la 9 ani sa il fac sa nu se mai teama? Problema incepe de cand l-am luat pe Ozzy, in perioada sarbatorilor, probabil este o trauma psihica intr-adevar suferita atunci. Te contrazic, sunt foarte multi caini care au aceste probleme, eu personal cunosc, inclusiv caini lupi; cunosc caine care nu avea absolut nici o problema cu tunetele, apoi a fost lovit de o masina, a scapat intreg, dar psihicul i-a fost afectat, incat a ajuns sa se teama de tunete. Si da, fac exact cum zici, este luat langa noi, calmat, udat cu apa, dus intr-o camera izolata foarte bine de exterior, dar asta e...pana nu se termina furtuna nu se linisteste.
Am deschis acest subiect stiind ca sunt multi caini afectati de aceste zgomote.
adrianm
Baby
Baby

Postby morphx on Fri Mar 12, 2010 9:22 pm

Salut,

Am un mascul de boxer ce implineste 2 ani in Aprilie.
Am o mare problema cu el. E un caine minunat, excelent, cuminte in prezenta noastra si foarte ascultator. Insa cand ramane singur acasa se dezlantuie Iadul pe pamant. Nu de putine ori am ajuns acasa crezand k am nimerit in alta parte.
Pe langa dezastrele in lant pe care le produce, mai nou, a inceput sa faca nevoile in casa. Chiar daca stau 1 ora cu el inainte sa plec de acasa, cand ma intorc e inevitabil sa gasesc ceva pe parchetul din sufragerie, chiar de ar fi el in cantitati foarte mici.
Stand cu el acasa am observat ca nu are o problema in a tine nevoile. Pur si simplu o face din razbunare. Sunt plecat in medie 8 ore pe zi(munk) iar cand ajung acasa in scot 4/7 zile in parc seara.
Nu dintotdeauna a facut asa. De vreo 2 saptamani a prins obiceiul asta.
Aveti vreo sugestie? Vreo idee? Ce as putea sa fac sa opresc treaba asta?
Atunci cand suntem noi acasa nu ii mai trebuie nimic. Uneori vin la 9 pm cu el de afara si mai ies a doua zi la 11 am. Nu pot sa imi dau seama ce il indeamna sa faca asta!

Astept un raspuns sau o sugestie de la voi.

Multumesc!
morphx
Baby
Baby

Postby Oana on Fri Mar 12, 2010 11:27 pm

Bine ai revenit pe forum :D
Mai toti am trecut prin asta :mrgreen: si uite ca exista si forme foarte grave ale acestei probleme.
Si cred ca cea mai sigura si eficienta solutie e cusca :D

PS Asteptam niste poze cu distrugatorul tau :D
"...Let us always take time to listen to what our dogs are telling us. They are talking all the time..."
Oana
Junior
Junior

Postby Oana on Mon Mar 15, 2010 11:12 pm

morphx ai mesaj privat :D
"...Let us always take time to listen to what our dogs are telling us. They are talking all the time..."
Oana
Junior
Junior

Postby adrianm on Fri Apr 09, 2010 9:18 pm

Nu stiu daca aici e locul potrivit, ma intreb, cum vi se pare ca rezista boxerii vostri la durere? sau mai bine zis, exista diferente intre rase in aceasta privinta?...o spun din propria experienta cu ozzy, 4 operatii acum un an jumatate, din care una traumatizanta-in sensul ca a suferit o rezectie partiala de mandibula(mai multe am scris pe animale.ro), acum iar o mini interventie in aceeasi zona, soldata cu dureri cumplite de care ne-am dat seama noi, familia, prin faptul ca nici nu putea dormi saracul, toata noaptea s-a agitat, dar intr-un mod in care sa nu ne deranjeze parca... :( ..plangea saracul cand se lovea, efectiv nu isi putea pune capul jos...mi s-a parut insa o suferinta pe care a incercat sa o tina pentru el, si izbucnea doar in momentele cele mai grele...sincer am suferit mult pentru el toti membrii familiei pentru neputinta de a face ceva pentru el.
E cumplit sa-i vezi cum sufera, sa vezi ca e total schimbat in acele momente; singurele momente cand realizezi ca a meritat sunt acelea cand isi revine...si ia de la inceput lupta pentru supravietuire...
adrianm
Baby
Baby

Previous

Return to Temperament / Utilitate